14:05 / 13.04.2022.

Autor: HTV/HRT/D.S.

Kamo će ukrajinski pomorci nakon isteka ugovora?

Sanja Putica, glasnogovornica "Atlantske plovidbe"

Sanja Putica, glasnogovornica "Atlantske plovidbe"

Foto: HTV / HRT

Za hrvatskog brodara ''Atlantsku plovidbu'' rade i pomorci iz Ukrajine. Ne zna se kamo će nakon prestanka ugovora, s obzirom na to da u njihovoj zemlji bjesni rat. O ukrajinskim pomorcima te problemima koje je rat donio poslovanju Atlantske plovidbe s glasnogovornicom kompanije Sanjom Puticom, razgovarala je Sanda Dičak.

- Trenutačno na brodovima Atlantske plovidbe imamo oko 85 Ukrajinaca, uglavnom svi su u situaciji da se ne mogu vratiti u svoju domovinu i zatražili su produljenje ugovora, rekla je glasnogovornica kompanije Sanja Putica.


- Dvojica od njih su zatražila iskrcaj, jedan u Poljsku, a drugi u Portugal jer su tamo njihove obitelji izbjegle od rata u Ukrajini. Niti jedan od pomoraca još nije zatražio azil u Hrvatskoj, no to se očekuje, rekla je i dodala da će u tom slučaju dobiti sva prava kao i hrvatski pomorci.


"Atlantska plovidba" na svojih 12 brodova prevozi rasute terete i suočava se s problemima kao i sve kompanije. Imali su i rute vezane za Rusiju i Ukrajinu, a nakon "preslagivanja" pomorskog prometa rute će usmjeriti ka Australiji i Južnoj Americi, kaže. Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!