Ugašen požar u Balama, intervenirala i dva kanadera

04.07.2022.

20:06

Autor: I.B./B.A./Hina/HRT

Kanader gasi požar

Kanader gasi požar

Foto: Dusko Jaramaz / PIXSELL

Požar koji je u ponedjeljak poslijepodne izbio na području između Bala i Rovinja, u blizini mjesta Čubani, lokaliziran je u večernjim satima, a izgorjelo je između deset i dvadeset hektara trave, niskog raslinja i makije, potvrdio je zapovjednik istarske Vatrogasne zajednice Dino Kozlevac.

Požar su na terenu gasila 52 vatrogasca s 20 vozila, vatrogasci iz Javne vatrogasne postrojbe Rovinj te dobrovoljnih vatrogasnih društava Rovinjsko selo, Žminj, Bale i Kanfanar. Tijekom popodneva u pomoć su pristigle i dvije ekipe Javne vatrogasne postrojbe Pula i Dobrovoljnog vatrogasnog društva Fažana s dva vozila.


U gašenje požara uključila su se i dva kanadera, koji su s požarišta otišli oko 19.30 sati kad je požar i lokaliziran, te je nakon toga uslijedilo dogašivanje.


- Iako je požar bio u blizini mjesta Čubani, nije bilo opasnosti da vatra dođe do naselja. Još ne znamo kolika je točna površina opožarena, pretpostavljamo da je između 10 do 20 hektara. Na požarištu ostaju dežurni vatrogasci minimalno 24 sata, jer su temperature visoke i opasnost od požara i dalje postoji, naglasio je Kozlevac.


Gotovo 7000 požara na otvorenom u prvih šest mjeseci

U prvih šest mjeseci u Hrvatskoj je zabilježeno gotovo sedam tisuća požara na otvorenom, 50 posto više nego lani. Površina zahvaćena požarom povećala se za više od 200 posto.

Kozlevac je ranije rekao da je danas bilo šest požara, od kojih su četiri riješena odmah u začetku.

- Ostala dva su se povećala, zahtijevala su puno više vremena. Međutim, onaj na Valdebeku je bio uz kuće, uz naselje što je bila velika opasnost, no pulski profesionalni vatrogasci i dobrovoljci odradili su svoj posao. Bilo je 30 vatrogasaca, s 13 vatrogasnih vozila. Požar je lokaliziran i sad se čuva. Prošla je opasnost. Nitko nije stradao, istaknuo je Kozlevac.

- Požar u Balama nije neposredno ugrožavao naselja, osim sela Čubani, rekao je također.


- Pedeset i dva vatrogasca vatrogasnog područja Rovinj, s 20 vozila su se borili popodne s njim, međutim kad smo vidjeli da vjetar mijenja smjer i diže se, odlučili smo pozvati kanadere, tražili smo zračne snage da nam pomognu, dodao je Kozlevac.

- Uvijek sumnjamo na podmetanje požara i imamo uvijek neke indicije. Unutarnji poslovi će to sustavno riješiti. Očekujemo da će zajedno s vatrogascima doći vrlo brzo do uzroka požara, nalasio je.

Vatrogasci su uputili apel građanima da ne pale vatru na otvorenom prostoru, sve je suho, puše jak vjetar i to dodatno otežava situaciju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!