20:08 / 13.03.2021.

Autor: HRT/Dnevnik/Sara Badžek

Kandidata koji žele biti za kormilom Varaždina ne manjka

Varaždin

Varaždin

Foto: HRT / Dnevnik

Neizvjesni lokalni izbori čekaju Varaždin. Kandidata koji žele biti za kormilom grada s četrdesetak tisuća stanovnika i s proračunom teškim stotine milijuna kuna - ne manjka. Pitanje je tko će imati snage riješiti veliki ekološki problem s otpadom - koji je glavna tema još jedne kampanje.

Još jedna politička utrka počinje na ulazu u barokni grad. Nakon 15 godina, bale bi se već mogle zaštititi kao kulturno dobro, kaže ironično jedan od najvećih kritičara gradske vlasti SDP-ov kandidat Neven Bosilj. Najprije će, kaže, napraviti plan sanacije.

- Mi ulazimo u ITU, kohezijski fond. mi smo se raspitrali u briselu preko veza. plan koji ćemo izgraditi će sadržavati sve potrebno da apliciramo na sredtva fonda. mi vjerujemo da ćemo bale riješiti ga građane neće koštati nikakvih novaca, rekao je Neven Bosilj, kandidat za varaždinskog gradonačelnika (SDP).

Varaždincima prije 4 godine nisu smetali sudski sporovi koji su se, zbog bala, vodili protiv aktualnog gradonačelnika. Uz obećanje da će riješiti otpad, kreće po još jedan mandat.

- Mi ćemo nastaviti raditi što i do sada. Europski fondovi - mi smo rekorderi u Hrvatskoj, tu je veće ulaganje u infrastrukturu, gospodarske zone, navodi Ivan Čehok, kandidat za varaždinskog gradonačelnika.

Alen Runac adut je kojim HDZ želi prvi put doći na čelo Varaždina.

- Mi smo svjedoci da proteklih 20 godina hdz nije bila u izvršnoj vlasti. Vidjeli smo što se sve događalo. nemojmo zaboraviti da su sve te probleme nagomilali sdp, hns i lista ivana čehoka, kaže Alen Runac, kandidat za varaždinskog gradonačelnika (HDZ).

Izbornu svježinu donose nova - ženska lica. 

- Moj Varaždin je predvodnik visokih tehnologija, oslobođen okova pruga iz 19. stoljeća, i to je na tragu projekta brze pruge, moj varaždin je sveučilišni grad mladihg, koji uključuje prostor drave, rekla je Zdravka Grđan, nezavisna kandidatkinja za varaždinskog gradonačelnika.

Nova platforma "Budimo grad" izrasla je iz građanskog aktivizma.

- Tražimo transparentnost u trošenju, proračuna, ulaganje u mlade, i starije, radit ćemo na standardu svih građana i građanki, rekla je Dubravka Novak, kandidatkinja političke platforme Budimo grad.

Ukupno bi se devet kandidata moglo naći na listama u svibnju. Na građanima je da izaberu tko će preuzeti kormilo grada.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!