Kandidati za gradonačelnika Splita o uvjetima života osoba s invaliditetom

22.06.2022.

20:12

Autor: Ivana Šilović/Dnevnik/IMS/HRT

Lokalni izbori u Splitu

Lokalni izbori u Splitu

Foto: Dnevnik / HRT

Još četiri dana dijeli nas od završetka lokalnih izbora u Splitu. Novog gradonačelnika Splićani će izabrati među 9 kandidata koji su u lovu na svaki glas mnogo toga obećavali. Danas ih je za zajedničkim stolom okupila važna tema - poboljšati uvjete života osoba s invaliditetom.

Splitski kandidati jutro su proveli u staroj ambulanti u brodogradilištu. Još prije pet godina ovaj derutni prostor dodijeljen je Udruzi Anđeli koja skrbi za djecu s najtežim tjelesnim oštećenjima. Od onda do danas - veliko ništa.

- Mi smo kroz pet godina tražili rješenja. Imamo novce, dio je dao Grad, a dio EU, ali još ništa se nije pomaklo s mrtve točke, naglasila je Diana Ančić, predsjednica Udruge "Anđeli", Split.

Zna se samo da je zapelo negdje u gradskoj upravi.

- Mogu danas s ponosom doći ispred ambulante, za razliku od nekih koji su sve činili da se ovaj projekt ne realizira. Sad nam dolaze ovdje i dociraju kako treba raditi, mislim na Puljka i Vidan, istaknuo je Igor Stanišić, HGS.

Prošla gradska vlast, tvrdi nezavisni Đogaš, nema sluha za ovakve probleme.

- Negdje oko 12% naših sugrađana ima neki oblik invaliditeta. Mi ćemo se truditi drugačije, neki govore o zatvaranju slavina mafiji, a oni su dali osobi s invaliditetom otkaz, rekao je Zoran Đogaš, nezavisni (HDZ).

- Moja inicijativa je bila postavljanja pločica za paraolimpijce, jedva je prošlo. Predlagao sam igralište za djecu s invaliditetom, ništa i osnivanje fonda, ni od toga ništa, rekao je Davor Matijević, SDP.

- Prije svega treba i može se osigurati skrb za cijelu obitelj jer kad je u obitelji osoba s invaliditetom, pomoć treba svima, naglasila je Tamara Visković, Možemo! i Nova ljevica.

Ivica Puljak kaže da se posljednjih deset mjeseci radilo na poboljšanju uvjeta.

- Jedna od najboljih stvari je Centar za autizam. Konačno smo pronašli zemlju i počet ćemo graditi Centar koji će biti najbolji u ovom dijelu, rekao je Ivica Puljak, Centar.

- Oduvijek zagovaram da se treba skrbiti o djeci s poteškoćama. Ovi izbori su nam oduzeli dragocjeno vrijeme, rekla je Kristina Vidan, Pametno za Split i Dalmaciju.

Još malo i gotovo. O onome što su pokazali i obećali, glasači će svoj sud dati u nedjelju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!