20:37 / 25.04.2019.

Autor: M.Š./Hina

Kaptol inicijativi "67 je previše" odbio dati mogućnost prikupljanja potpisa ispred crkava

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Nadbiskupski duhovni stol Zagrebačke nadbiskupije priopćio je u četvrtak da, ne zauzimajući ničiju stranu, nije u mogućnosti dati dopuštenje za prikupljanje potpisa ispred crkava.
Referendumska inicijativa "67 je previše", koju su pokrenule tri sindikalne središnjice: Nezavisni hrvatski sindikati, Savez samostalnih sindikata Hrvatske i Matica hrvatskih sindikata uputila je zamolbu da im se u razdoblju, od 27. travnja do 11. svibnja 2019. godine, dopusti prikupljanje potpisa građana "pred crkvama i crkvenim prostorima za referendum za izmjenu nekih odredbi Zakona o mirovinskom osiguranju".

Nadbiskupski duhovni stol Zagrebačke nadbiskupije priopćio je u četvrtak da, ne zauzimajući ničiju stranu, nije u mogućnosti dati dopuštenje za prikupljanje potpisa ispred crkava i crkvenih prostora za referendum radi izmjena nekih odredaba Zakona o mirovinskom osiguranju, za koji se zalaže inicijativa sindikata "67 je previše".

Ističe se da u procesima društvenoga zalaganja u kojima se nešto nastoji postići putem referenduma Crkva podupire razne inicijative, a svoje prostore ispred crkvenih zgrada daje na raspolaganje građanskim inicijativama koje nemaju drugih mogućnosti za ostvarivanje zauzetosti za vrednote koje zagovara i Crkva.

Za razliku od toga, stoji u priopćenju, sindikati su u uređenome odnosu u okviru političkoga života u Republici Hrvatskoj i imaju mogućnosti na redovit način i uz stanovitu financijsku potporu, ostvarivati svoje inicijative.

Nadbiskupski duhovni stol ističe da je tema mirovinskoga sustava nedvojbeno iznimno važna za hrvatsko društvo, kako zbog brige za sadašnje i buduće umirovljenike, tako i za svekoliki odnos prema dostojanstvu čovjeka i prema radu.
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!