Karačić o bedrenici: Očekuje se još uginuća

16.07.2022.

20:03

Autor: Ruža Ištuk/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Potvrđen uzrok uginulih goveda

Potvrđen uzrok uginulih goveda

Foto: HTV / HRT

Tatjana Karačić, ravnateljica Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane rekla je za Dnevnik HTV-a kako je potvrđena bolest bedrenica u uzorku uginulog goveda na području Lonjskog polja, pašnjak Osekovo.

"Više od 100 uginulih goveda" 

- Naše stručne službe su cijeli dan na terenu i obrađuju se podaci te se komunicira s posjednicima. Radi se o području od 1500 hektara parka prirode i na njemu je više od 100 uginulih goveda, rekla je.

Dodala je kako je na tom području više od više od 500 goveda i 500 konja.

Karačić je rekla da se rade aktivnosti u smislu organizacije prikupljanja životinja kako bi se mogla osigurati cijepljenja životinja. Naglasila je da se radi o velikom području, o životinjama koje su navikle biti slobodne u okolišu, te da se treba minimizirati rizik i za veterinare i za lokalno stanovništvo koje posjeduje životinje. 

"Očekuje se još uginuća" 

- Prema trenutnim podacima očekuje se još više uginuća životinja, rekla je i dodala da ono što je sigurno da će cijepljenje trajati više dana.

Dodaje da se lešine zbrinjavaju i ovlašteni ih koncesionar prevozi na siguran način u ovlašteni objekt gdje se poduzimaju sve sigurnosne mjere.

- Ovo je poruka posjednicima životinja da kada primijete kliničke slike, trebaju se obratiti veterinaru. U ovom slučaju mi smo dobili informacije tek 13. srpnja i odmah smo pokrenuli mjere, rekla je Karačić.

Objasnila je da je laboratorijska analiza bila negativna, no kako su sljedeći dan dobili od informaciju da se radi o pojačanom uginuću, naredili su dodatno uzorkovanje.

- Sve su službe odmah informirane kako bi mogle u okviru svojih nadležnosti obavljati daljnje mjere, dodala je.

Na pitanje koji su simptomi kod životinja koji vlasnike trebaju alarmirati da zatraže stručnu pomoć, Karačić je rekla da su u ovom slučaju bili prvo neurološki simptomi, teturanje životinja, ali nakon toga je došlo do krvarenja iz šupljina nosa, usta i očiju.

- Ugibale su nakon pola dana nakon što bi se vidjeli simptomi, rekla je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!