Bedrenica potvrđena kod šest osoba, među njima dvoje djece

16.07.2022.

12:39

Autor: Mateja Ribičić/Igor Ahmetović/Dnevnik/HRT

Sve više zaraženih od bedrenice

Sve više zaraženih od bedrenice

Foto: Dnevnik / HRT

Raste broj osoba koje su se u sisačku opću bolnicu javile zbog sumnje da su oboljele od bedrenice. Sada ih je 6, među njima dvoje djece. Svi su bili u kontaktu sa zaraženim životinjama te imaju simptome lakšeg, kožnog oblika bolesti. A na području Parka prirode Lonjsko polje ugiba sve više stoke. Iz Ministarstva poljoprivrede poručuju da poduzimaju sve kako bi suzbili bolest.

Ministarstvo poljoprivrede: Kod uginulih goveda potvrđena bedrenica 

Ministarstvo poljoprivrede priopćilo je u subotu da je kod uginulih goveda na području Parka prirode Lonjsko polje potvrđena bolest bedrenica (antraks).

Ministarstvo je izvijestilo da je, s obzirom na to da je na području Parka prirode Lonjsko polje na pašnjaku Osekovo uginuo veći broj životinja, a uginućima je prethodila pojava neuroloških kliničkih znakova, odredilo razudbu lešina dviju uginulih životinja i uzimanje uzorka za laboratorijsku dijagnostiku radi isključivanja pojave bedrenice i uzimanja uzoraka mozga kako bi se isključila mogućnost bjesnoće i goveđe spongiformne encefalopatije.

Razudbu lešina uginulih životinja i laboratorijsku analizu uzoraka od uginulih životinja proveo je Hrvatski veterinarski institut u Zagrebu.

Ministarstvo je u subotu zaprimilo rezultate razudbenog nalaza i rezultate provedenih laboratorijskih pretraga, kojima je kod uginulih goveda potvrđena bedrenica.

U zajedničkoj koordinaciji Ministarstva poljoprivrede i Državnog inspektorata provode se daljnje aktivnosti i mjere na području pašnjaka Osekovo, Parka prirode Lonjsko polje, kako bi se spriječilo širenje i suzbijanje zarazne bolesti, navodi se u priopćenju.

Šest ljudi u bolnici

Zbog sumnje na zarazu bedrenicom u sisačku Opću bolnicu od jučer se javilo još petero pacijenata čime se broj osoba sa simptomima zaraze popeo na šest.

Svi pacijenti bili su u kontaktu sa zaraženim životinjama i svi su razvili simptome lakšeg, kožnog oblika zaraze.

Na području Parka prirode Lonjsko polje ugiba sve više stoke. Prema neslužbenim informacijama od početka srpnja uginulo je 107 grla goveda.

- Zavod za javno zdravstvo uzeo je uzorke oboljelog pacijenta, danas uzima od još ova tri pacijenta. Od jutros imamo potvrdu antraksa kod jedne krave. To je potvrda analize koju je odradio Hrvatski veterinarski institut. Možemo kazati da je slučaj pod potpunom kontrolom, mjesta panici nema. Ministarstvo poljoprivrede poduzet će sve potrebne radnje vezane za promet stokom i životinjskim proizvodima, rekao je Inoslav Brkić, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!