Kardiovaskularne bolesti, pandemija koju nitko nikada nije proglasio

15.09.2022.

12:33

Autor: HRT

Krunoslav Capak

Krunoslav Capak

Foto: HTV / HRT

U Zagrebu se održava Okrugli stol s temom - "Treba li Hrvatskoj - Nacionalni plan za suzbijanje kardiovaskularnih bolesti?" Govori se o tome što bi sve trebao obuhvaćati i kako ga implementirati u zdravstveni sustav. Naime, kardiovaskularne bolesti najčešći su uzrok smrti i hospitalizacije u Hrvatskoj te su vodeći javnozdravstveni problem.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak naglasio je kako se radi o jako važnoj temi na koju je već upozoravao - "da osim pandemije korone imamo drugu pandemiju koju nitko nikada nije proglasio, a to su kronične nezarazne bolesti, na prvom i najvažnijem mjestu su kardiovaskularne bolesti". Dodao je kako su te bolesti u Hrvatskoj, po smrtnosti i hospitalizaciji - na prvom mjestu.

- Neke zemlje puno bolje stoje, neke lošije. Što se Hrvatske tiče zadnjih 15-20 godina imamo smanjenje smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti, međutim one su i dalje prvi uzrok smrti. Preko 22.000 ljudi godišnje umre od kardiovaskularnih bolesti, izjavila je voditeljica Odjela za srčano-žilne bolesti HZJZ-a prim. Verica Kralj.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!