17:53 / 10.03.2021.

Autor: Hina/HRT

Karin: Epidemija u Splitsko-dalmatinskoj županiji brzo se širi

Testiranje na koronavirus

Testiranje na koronavirus

Foto: Ilustracija/Milan Sabic / Pixsell

Ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije Željka Karin upozorila je da je u toj županiji danas velik broj novozaraženih i da se epidemija brzo širi.

Karin je na današnjoj konferenciji za novinare još jednom pozvala sugrađane da "ozbiljno pristupe problemu i da se pridržavaju epidemioloških mjera" budući da su "u županiji prisutni i tzv. britanski i češki soj".

Izvijestila je da je u Splitsko-dalmatinskoj županiji danas 203 novooboljelih što je 22 posto od ukupnog broja zaraženih u toj županiji.

- Danas imamo dosta veliki broj novooboljelih, njih čak 203, što je 22 posto od ukupnog broja svih zaraženih, što znači da se epidemija vrlo brzo širi, odnosno da imamo veći broj novooboljelih u kratko vrijeme, rekla je.

Upozorila je da je veliki broj novooboljelih s privatnih druženja, a ima i više od 50 posto obiteljskih kontakata. Dodala je i da su u zatvoru na Bilicama jučer ponovili testiranje 231 korisnika i djelatnika, među kojima je 13 novooboljelih, od kojih je jedan djelatnik, i da oni nemaju izražene simptome.

Istaknula je da su u Splitsko-dalmatinskoj županiji prisutni tzv. britanski i češki soj, koji su dijagnosticirani u vanjskom laboratoriju.

- Britanskim sojem zaraženo je deset osoba, i to u ustanovama. Češkim sojem zaražene su četiri osobe, a uglavnom je riječ o privatnim osobama, rekla je i dodala kako očekuju i druge sojeve "jer virus stalno mutira", a može se očekivati svako malo neki od novih sojeva sve dok se stanovništvo ne procijepi ili dok se svi ne budu držali mjera.

Karin je rekla kako ne zna je li riječ o trećem valu i da to tek treba vidjeti, ali smatra da toliki broj novozaraženih nije zbog otvaranja, nego zbog neodgovornog ponašanja u zatvorenom prostoru.

Izvijestila je i da je danas stiglo pet tisuća doza AstraZenecinog cjepiva, koje su rasporedili u Spaladium arenu i nešto manje obiteljskim liječnicima, što nije dostatno.

U Spaladium areni na dan cijepe 260 pacijenata, u Zavodu stotinjak, a s cijepljenjem u ambulantama obiteljske medicine to je 500 cijepljenih.

Najavila je da se isti broj doza cjepiva više neće dijeliti svim liječnicima, nego će oni s više starijih pacijenata dobivati više doza od onih koji imaju pretežito mlađe pacijente.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!