Požar na automobilu pravosudnog policajca u Karlovcu podmetnut

12.06.2023.

Zadnja izmjena 18:17

Autor: HRT/IMS

Izgorio BMW u Karlovcu

Izgorio BMW u Karlovcu

Foto: Kristina Stedul Fabac / PIXSELL

Požar na automobilu u vlasništvu pravosudnog policajca u Karlovcu u nedjelju podmetnut je, a vlasniku je načinjena šteta od oko 10.000 eura, priopćila je u ponedjeljak PU karlovačka nakon očevida.

Vodstvo Sindikata pozvalo je na žurno rješavanje slučaja.

Požar je pod automobil BMW podmetnut sinoć oko 21.30 na parkiralištu u gradskoj četvrti Gaza, a vatrogasci su na mjestu događaja pronašli dva kanistra sa zapaljivom tekućinim.

PU karlovačka je priopćila da je tijekom dosadašnjeg kriminalističkog istraživanja utvrđeno namjerno izazivanje požara. Istraga se nastavlja kako bi se otkrio počinitelj i utvrdile sve  okolnosti počinjenja kaznenog djela, dodaje se.

Slučaj je okarakteriziran kao kazneno djelo oštećenja tuđe stvari i policija će protiv nepoznatog počinitelja podnijeti kaznenu prijavu nadležnom državnom odvjetništvu.

Sindikat: Treba utvrditi je li motiv privatne naravi ili je povezan s poslom pravosudnog policajca


Glasnogovornik Sindikata pravosudne policije Hrvatske (SPPH) Jelenko Krešo rekao je za Hinu da njima još nije poznat mogući motiv podmetanja požara, ali će inzistirati na odgovoru je li motiv privatne naravi ili je povezan s poslom njihova kolege.


Svakako se mora saznati radi li se tu o pritisku na pravosuđe, šalje li netko našem kolegi i time svima nama poruku s konotacijom na posao te država mora učiniti sve da se sazna tko je počinitelj i tko je eventualni nalogodavac, rekao je Krešo.


Predsjednik SPPH Armin Tatarević slučaj je za Hinu prokomentirao riječima kako mu je žao kolege koji je pretrpio štetu, ali da je i u širem kontekstu jako važno da policija što prije riješi slučaj jer je posao pravosudnih policajaca opasan i oni trebaju učinkovitu i brzu zaštitu.


- Mi radimo sa svakakvim ljudima, svakodnevno smo izloženi prijetnjama i mora se znati da ovakav pritisak ne prolazi nekažnjeno, rekao je.


Tatarević ističe da kolege pravosudni policajci svakodnevno dobivaju razne prijetnje.


- Nerijetko se događa da nam zatvorenici pokazuju da znaju sve o nama, prijete nama i članovima naših obitelji i unutar sustava i vani, kada izađu na slobodu, rekao je Tatarević.


Naglasio je kako je važna brzina rješavanja ovog slučaja i zaštita njihova kolege, da se ne bi dogodio odlazak ljudi iz sustava i da se ne bi još teže mladi odlučivali za taj odgovoran posao, posebno zato što je u pravosudnoj policiji ozbiljan manjak zaposlenika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!