Kaštela: Mirovinu zaradio u Americi, a sada ne može do nje

03.04.2021.

17:22

Autor: Magdalena Šipić/Potrošački kod/HTV

Američki umirovljenik rado se sjeća filmskih setova i druženja sa zvijezdama

Američki umirovljenik rado se sjeća filmskih setova i druženja sa zvijezdama

Foto: Potrošački kod / HRT

Američki umirovljenik Dujo Topić rado se prisjeća svojeg posla, filmskih setova i druženja sa zvijezdama. Unatoč tomu, nema njemu do Kaštela gdje je odlučio provesti umirovljeničke dane. No problem je nastao kada su mu prestali stizati čekovi s američkom mirovinom koje Mirovinski fondovi isplaćuju svojim osiguranicima.

Gospodin Dujo Topić 12 je godina radio u američkoj filmskoj industriji. Dok prebire po fotografijama s brojnim glumačkim zvijezdama, prisjeća se susreta, druženja i putovanja. Ali i mukotrpnoga rada koji mu je priskrbio zasluženu mirovinu. No, o svom novcu, već neko vrijeme, može samo sanjati.

- Ima 15 mjeseci - nisam dobio ni dolara! Oni mi šalju mirovinu u čekovima i do lanjske godine čekovi su se mogli mijenjati, kaže za HTV-ovu emisiju Potrošački kod i dodaje: "Od 2020. banke su rekle da su dobile naredbu da obustavljaju, da više ne mijenjaju čekove".

Ne bez razloga. Financijski vještak Davor Banović objašnjava i zašto:

- Banke više ne žele primati te čekove jer se pokazalo da je bilo problema s naplatom i ročnosti tih čekova. Njima ako istekne rok, praktički više ne vrijede, kaže.

HPB jedina nudi obradu inozemnih čekova

Jedina koja, i to od prosinca 2020., nudi uslugu obrade inozemnih čekova i tako građanima omogućuje isplatu mirovina i drugih naknada - je Hrvatska poštanska banka. Preuzimaju, kažu, bankarske čekove izdane u različitim državama i valutama te čekove Američke riznice.

"Preduvjet za realizaciju usluge je poslovna suradnja s korespondentnom bankom. HPB je zasad uspjela sklopiti ugovor s bankom koja prihvaća samo čekove Američke riznice", kažu iz HPB-a.

U Hrvatskoj poštanskoj banci kažu kako su na upit građana pokrenuli i zahtjev za otkup čekova u američkim dolarima drugih izdavatelja, ali njihov prihvat još nije omogućen. 

"Nemamo saznanja o tako velikom broju građana, osim nekoliko pojedinačnih upita, ali smo kao poslovna banka kojoj su iznimno važni zahtjevi klijenata zainteresirani da se svakomu od njih omogući pristup vlastitim primanjima", poručuju.

Odgovor iz HNB-a

Umirovljenici su pomoć zatražili i od Hrvatske narodne banke. U Ministarstvu financija ističu kako ne postoji zakonska odredba prema kojoj su banke obvezne pružati uslugu zaprimanja inozemnih čekova. 

"Uslugu obrade bankarskih čekova izdanih u Švicarskoj, Lihtenštajnu, Norveškoj, svim zemljama Europske unije osim Francuske, Danske i Velike Britanije te čekova Američke riznice, u valutama euro, američki, australski i kanadski dolar, švicarski franak, britanska funta, švedska i norveška kruna te japanski jen, u Republici Hrvatskoj nudi jedino HPB, no s obzirom na to da je tek ušla u poslovni odnos s inozemnim bankama, potrebno je određeno vrijeme za ocjenu koja može utjecati na proširenje suradnje i usluge", odgovorili su iz Ministarstva financija na upit Potrošačkog koda.

A kad su u pitanju čekovi koji nisu obuhvaćeni navedenom uslugom, predlažu komunikaciju s izdavateljem o isplati na transakcijski bankovni račun.

- Problema s bankovnim doznakama s računa na račun nikad nije bilo. Ako ima obitelj ili nekoga tko mu može to slati, isto se tako može riješiti, kaže financijski vještak Banović.

No to, tvrdi gospodin Topić, u njegovu slučaju - nije moguće.

- Mislio sam ja da bi punomoć poslao mojim rođacima, da njih ovlastim da mogu na račun, ali banke se boje da nije pranje novca i neće s tim raditi. Kažu, da ima američka banka ovdje u nas - nema problema, oni bi uplaćivali novac. Krajnja mogućnost da odem u Ameriku pa otvorim svoj račun, ali komplicirano je sve to. Da država uskoči u pomoć, dobivala bi novac i osigurala bi ljudima život, kaže Topić.

Napisao je prigovor Ministarstvu prije gotovo mjesec dana. No odgovora još nema. Ali odustati neće. Baš kao ni od teško stečene mirovine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!