Katić: U deset godina 94 maloljetnika iz DR Kongo dobilo hrvatske putovnice

18.01.2023.

14:36

Autor: HRT/Hina/J.L.

Državni tajnik u Ministarstvu unutarnjih poslova Žarko Katić

Državni tajnik u Ministarstvu unutarnjih poslova Žarko Katić

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Državni tajnik u Ministarstvu unutarnjih poslova Žarko Katić kazao je tijekom saborske rasprave o zakonu o putnim ispravama kako su u zadnjih deset godina 94 maloljetnika rođena u DR Kongo dobila hrvatske putovnice.


- Takvih isprava ishođeno je za 94-ero maloljetnika rođenih u DR Kongo u zadnjih deset godina. Prema zakonu o hrvatskom državljanstvu dijete sa stranim državljanstvom može dobiti hrvatsko državljanstvo kada ga posvoje hrvatski državljani, rekao je Katić odgovarajući na upit Hrvoja Zekanovića (HDS) po kojoj proceduri su djeca iz Konga dobila hrvatske putovnice.

Miletić: Kako su djeca iz Konga dobila hrvatske dokumente

- Kada postoje pravomoćni dokumenti o posvojenju, osoba može kao i za svoje rođeno dijete otići u matični ured, upisati ga u knjigu rođenih i državljana te nakon toga doći u policijsku upravu i podnijeti zahtjev za izdavanje putovnice, kazao je.

Kako su djeca iz Konga dobila hrvatske putovnice, zanimalo je i Marina Miletića (Most). Upitao je koliko je ukupno posvojeno djece iz Konga i drugih afričkih zemalja u Hrvatskoj, tko nadzire te postupke i tko suzbija moguću trgovinu djecom.

- Ako se podaci ažurno vode i jednostavno razmjenjuju, zašto je do njih tako teško doći, upitao je.

- O hrvatskom pravosudnom sustavu dosta govori to da su u Zambiji u šoku i pitaju se kako su Hrvati uspjeli posvojiti djecu iz DR Konga, kako to da imaju hrvatska imena, prezimena i hrvatske putovnice, ustvrdio je Davor Dretar (DP).

Ustvrdio je da su dokumenti za posvojenje ili u potpunosti krivotvoreni ili su izdani u Hrvatskoj bez odgovarajućih pravnih temelja. Zatražio je odgovor tko je dokumente izdao.

Bajs: Istražiti slučaj i pooštriti kontrole

Željko Pavić
(Socijaldemokrati ) rješenje vidi u digitalizaciji i informatizaciji odnosno povezivanju podataka i registara. Onda se neće izdavati putovnice osobama koje nisu naši državljani i iz država koje su zabranile posvojenje svoje djece.

Damir Bajs (DB NL) kaže kako treba istražiti slučaj posvajanja djece iz Konga i pooštriti kontrole jer su rodne listove i putovnice toj djeci izdali hrvatski organi.

- Ne mogu suprotno pravnom i ustavnom poretku Republike Hrvatske dijete posvojiti dvije žene ili dva muškarca ili jedna žena i muškarac koji ne zna je li muškarac ili žena na temelju nekakvog dokumenta, i to dijete iz Konga koje nikada nije vidjelo svoju potencijalnu majku i oca niti zna gdje je Hrvatska, kazao je Željko Sačić (Hrvatski suverenisti).

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!