15:37 / 06.10.2021.

Autor: M.M./HRT/Hina

Katičić: Oba kandidata za čelnika Vrhovnog suda su kvalitetna

Glavni tajnik HDZ-a Krunoslav Katičić

Glavni tajnik HDZ-a Krunoslav Katičić

Foto: HTV / HRT

Nakon što je saborski Odbor za pravosuđe dao pozitivno mišljenje na kandidature Radovana Dobronića i Marina Mrčele za predsjednika Vrhovnog suda, glavni tajnik HDZ-a Krunoslav Katičić poručio je da su oba kandidata kvalitetna.

- Oba kandidata zadovoljavaju sve formalne uvjete koji su bili propisani javnim pozivom i imaju odgovarajuće programe. Nesporno je da je program gospodina Mrčele strukturiraniji, konkretniji i ima više detalja i mjera koje će se u u narednom periodu podržati. Nitko nije tvrdio da je kandidat Dobronić loš kandidat. Nekorumpiran je i pošten i zaslužuje pažnju da u daljnjoj proceduri bude kandidat, rekao je Katičić.

Dodao je da ovakva razumna i zdrava politička odluka dokazuje da HDZ razumije period i vrijeme u kojem se nalazi i da će biti na dobrobit hrvatskog pravosuđa.

- HDZ nikada nije bježao od toga da stanje u hrvatskom pravosuđu nije idealno, ali nije ni toliko loše koliko populistički pokreti žele prikazati, ustvrdio je Katičić.

HDZ-ov saborski zastupnik Damir Habijan tvrdnju Nikole Grmoje, da je predlaganje dvojice kandidata služi samo zato da se premijer Andrej Plenković ne bi osjećao kao gubitnik, nazvao spinom te istaknuo da je pravi gubitnik predsjednik Republike Zoran Milanović i sam Most čiji je Grmoja član.

- Stav Grmoje pokazuje nepoštovanje hrvatskih institucija i odluke Ustavnog suda da se mora poštovati javni poziv, poručio je Habijan.

Inače, predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković najavio je da će parlamentarna većina podržati Dobronića ako ga predloži Milanović, koji se i ranije zauzimao da na čelo Vrhovnog suda zasjedne upravo Dobronić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!