Odbor za pravosuđe jednoglasno za Dobronića, Mrčeli sedam glasova

06.10.2021.

07:55

Autor: Šime Vičević/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Sjednica saborskog Odbora za pravosuđe

Sjednica saborskog Odbora za pravosuđe

Foto: HRT / HTV

Saborski Odbor za pravosuđe podržao je kandidature Radovana Dobronića i Marina Mrčele za predsjednika Vrhovnog suda. Dobronić je dobio jednoglasnu podršku - 11 glasova, a Mrčela 7.  Jedan je bio protiv i tri suzdržana.  Na potezu je predsjednik Republike koji bi svog kandidata trebao predložiti Saboru. Otprije se zna da je to Radovan Dobronić.
Konačnu će odluku donijeti Hrvatski sabor, koji će glasati samo o jednom kandidatu, onom kojeg predloži predsjednik Milanović, a on je najavio da će to biti sudac zagrebačkog Trgovačkog suda Radovan Dobronić.

- Ova vratolomija s podrškom dvojici kandidata služi samo tome da se Andrej Plenković ne doživljava kao gubitnik. Ovo je poraz ove Vlade koja je otezala postupak, rekao je Nikola Grmoja (Most). Naglasio je kako je u svemu bitan kandidat predsjednika, koji je točno naznačio da je njegov kandidat sudac Dobronić.


Katičić (HDZ): Kvalitetna su oba kandidata za čelnika Vrhovnog suda

Nakon što je saborski Odbor za pravosuđe u srijedu dao pozitivno mišljenje na kandidature Radovana Dobronića i Marina Mrčele za predsjednika Vrhovnog suda, glavni tajnik HDZ-a Krunoslav Katičić poručio je da su oba kandidata kvalitetna.

- Oba kandidata zadovoljavaju sve formalne uvjete koji su bili propisani, oba imaju odgovarajuće programe, kazao je Katičić na konferenciji za novinare u Saboru.

Dodao je kako je nesporno da je Mrčelin program više strukturiran, konkretniji i ima više detalja, dok za Dobronića "nikada nitko nije tvrdio da je loš kandidat, pošten je i nekorumpiran".

Poručio je kako u HDZ-u razumiju razdoblje u kojem se nalaze te im je u interesu napredak hrvatskog pravosuđa.

- HDZ nikada nije bježao od toga da stanje u hrvatskom pravosuđu nije idealno, ali nije ni toliko loše koliko populistički pokreti žele prikazati, ustvrdio je Katičić.

No, podrška vladajućih dvojici kandidata nije prošla bez kritike oporbe.

- Zapravo služi samo tome da kad se Andrej Plenković jutros, kad se pogleda u ogledalo, da se ne doživljava i da se ne vidi kao gubitnik kakav zapravo jest, rekao je Nikola Grmoja, Most.

HDZ-ov saborski zastupnik Damir Habijan je tvrdnju Nikole Grmoje, da predlaganje dvojice kandidata služi samo zato da se premijer Andrej Plenković ne bi osjećao kao gubitnik, nazvao spinom te istaknuo da je pravi gubitnik predsjednik Republike Zoran Milanović i sam Most čiji je Grmoja član.

Stav Grmoje pokazuje nepoštovanje hrvatskih institucija i odluke Ustavnog suda da se mora poštovati javni poziv, poručio je Habijan.

Svi pozdravljaju pomak u procesu

Pomak u procesu izbora ipak pozdravljaju svi i to nakon dva propala pokušaja i višemjesečnih političkih tenzija.

Stvari ipak idu korektnije, konstruktivnije, argumentiranije. Čini se da ova priča sada polako, ali sigurno dolazi svome kraju, rekao je Mišel Jakšić, predsjednik Odbora za pravosuđe (SDP).

- Dobronić je prihvatljiv, odnosno, bit će predložen od strane predsjednika države pa ga moraju jednostavno pustiti da prođe ovaj put, rekao je Hrvoje Zekanović, Hrvatski suverenisti.

Predsjednik Milanović podupire odluku parlamentarne većine i negira da to ima veze s dogovorom o budućim veleposlanicima.

- S veleposlanicima, što je važno, ali ne toliko važno, ali važno, a kasni se dramatično, ne znam zašto, rekao je Zoran Milanović, predsjednik RH.

A dok priča s veleposlanicima tek počinje, ona s Vrhovnim sudom mogla bi uspješno završiti izborom Radovana Dobronića za čelnog čovjeka.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!