Katolici proslavili Tijelovo, svetkovinu tijela i krvi Kristove

08.06.2023.

Zadnja izmjena 22:10

Autor: M.M./Martina Klaić/Dnevnik/IMS/HTV/HRT/Hina

Katolici slave Tijelovo

Katolici slave Tijelovo

Foto: Hrvoje Jelavic / Pixsell

Blagdan je Tijelova kada Katolička crkva slavi ustanovljenje euharistije na Posljednjoj večeri na Veliki četvrtak prije muke Isusa Krista. Slavi se deveti četvrtak nakon Uskrsa. Blagdan se u nekim hrvatskim krajevima naziva i Brašančevo. Pojam dolazi od riječi brašno od čega se mijesi kruh, a kruh u pretvorbi tijekom svete mise postaje Kristovim Tijelom. 

Diljem zemlje služile su se mise, a vjernici su blagdan obilježili i procesijama u kojima se vidjela sva raskoš i bogatstvo običaja u Hrvatskoj.

U Punitovcima vjernici obučeni u narodne nošnje, uz molitvu i pjesmu, u procesiji. Bogato nasljeđe predaka mještani su pokazali i uređivanjem prozora i kuća.

Iz zagrebačke Župe svetog Josipa, ali i s oltara diljem zemlje - poruke Kristove prisutnosti. Blagdan Tijelova najuzvišeniji je trenutak bliskosti i ljubavi.

Isus svojom prisutnošću i svojim tijelom postaje naša životna i duhovna hrana, a ta nam je hrana itekako potrebna jer nismo samo tjelesna bića - poručeno je s misnog slavlja u Posedarju. 

Svetkovina stara više od 7 stoljeća, u Hrvatskoj je jedan od pet zapovjednih blagdana.

Iz Varaždina se javila novinarka Sara Badžek. Osim misa uz Tijelovo se vežu i procesije.

Blagdan se u nekim hrvatskim krajevima zove i Brašančevo, a taj naziv potječe iz 18. stoljeća. Riječ Brašančevo dolazi od riječi brašno, od kojeg se pravi kruh, a kruh u pretvorbi na svetoj misi postaje Kristovim Tijelom.

Obilježavanje Tijelova počinje u 13. stoljeću, kada se augustinskoj redovnici svetoj Julijani iz samostana kod belgijskoga grada Liegea, u jednom viđenju punoga Mjeseca na Mjesecu pokazala mrlja. Puni je Mjesec redovnica protumačila kao Crkvu, a mrlju kao svetkovinu koja Crkvi nedostaje, kojom bi se častio Presveti oltarski sakramenat.

Na zamolbu svete Julijane mjesni biskup Robert de Thorote uveo je u svojoj biskupiji blagdan Presvetoga Tijela i Krvi Kristove - sv. euharistije. Sveta Julijana i njezini suvremenici širili su slavljenje toga blagdana u cijeloj Crkvi.

Drugi događaj koji je snažno utjecao na čašćenje Tijela i Krvi Kristove vezan je uz euharistijsko čudo koje se zbilo 1263. godine u mjestu Bolseni u Italiji. Tada je jedan svećenik slaveći svetu misu posumnjao u pretvorbu kruha i vina u Isusovo Tijelo i Krv. Kad je lomio posvećenu hostiju, zapazio je kako iz nje kaplje krv koja se slijevala po oltaru.

Nakon ta dva događaja papa Urban IV. 8. rujna 1264. objavio je bulu kojom ustanovljuje blagdan Tijelova (euharistije), želeći tu svetkovinu proširiti na cijelu Crkvu, no u tome ga je spriječila brza smrt. Tek u 14. stoljeću papa Ivan XXII. proširio je blagdan na cijelu Rimokatoličku crkvu.

Događaj sličan onome u Bolseni dogodio se i 1411. godine u Hrvatskoj, u Ludbregu. Tada je za najvažnijega dijela svete mise - pretvorbe, kada se na svećenikove riječi i djelovanje Duha Svetoga kruh pretvara u Tijelo, a vino u Krv Isusovu, svećenik posumnjao u to čudo. Ugledavši da se u kaležu nalazi prava svježa krv, zbunjen i prestrašen neočekivanim događajem brzo je spremio kalež sa svetom Krvlju iza oltara i završio misu.

Događaj je temeljito ispitivao papa Julije II. (1503-1513.), koji zbog duljine istrage i ispitivanja čudesnih događaja nije uspio završiti istragu, ali je dopustio javno štovanje relikvije, što čini i njegov nasljednik papa Leon X. Od toga vremena u Ludbreg dolaze vjernici sa svih strana svijeta izraziti svoje štovanje relikviji Predragocjene Krvi Kristove, a posebno svake prve nedjelje u rujnu, kada je središnja godišnja proslava Predragocjene Krvi Kristove.

Svetkovina Tijelova povezana je i s procesijama. Prva Tijelovska procesija održana je u Kölnu sedamdesetih godina 13. stoljeća, a taj se običaj u 14. stoljeću proširio po mnogim katoličkim zemljama. U procesiji svećenik u monstranci (pokaznici) nosi posvećenu hostiju, dok puk pjeva, moli i nosi cvijeće.

Proslava Tijelova diljem Hrvatske


U slavonskim Punitovcima tradicija je da se na Tijelovo sudjeluje u procesiji. U slovačkim i šokačkim nošnjama, uz molitvu i pjesmu, vjernici obilaze četiri sjenice koje predstavljaju četiri župna sela.

Brojni vjernici na misnim slavljima. Iz zagrebačke Župe svetog Josipa poruke Kristove prisutnosti.

Nakon svečane mise u varaždinskoj katedrali, ulicama grada prošla je procesija s Presvetim Oltarskim Sakramentom.

Blagdan Tijelova najuzvišeniji je trenutak bliskosti i ljubavi - poručeno je s misnog slavlja u Posedarju.

Tijelovo je jedan od najvećih blagdana Katoličke crkve. Svetkovina stara više od 7 stoljeća.

U Zagrebu procesija užim centrom grada


Navečer je održana i procesija u Zagrebu koja je krenula od bazilike Presvetog Srca Isusova. Sudjelovalo je nekoliko stotina vjernika. 

Procesija s Presvetim Oltarskim Sakramentom prošla je užim središtem grada. Dugogodišnja je ovo tradicija koju održava župa Presvetog Srca Isusova iz Palmotićeve ulice.

Svečano misno slavlje s procesijom privuklo je mnoštvo vjernika.

- Slavimo našu euharistiju, pretvorbu tijela i krvi Kristove, odnosno kruha i vina u tijelo i krv, što slavimo i svake nedjelje a danas na poseban način obilježavamo i kroz procesiju i svjedočimo našu vjeru u cijelom gradu, rekla je Ana Sutlović

S oltara su se mogle čuti poruke o svjedočanstvu vjere.

- Vjernički narod želi posvjedočiti svoju vjeru i svojim hodom kroz javni prostor časteći Isusa Krista i potvrđujući svoje vjerničko opredjeljenje koje je zapečaćeno na samome krštenju, kazao je vlč. Stipo Balatinac

Fra Brčina: Svečano u svim župama i biskupijama


U povodu današnjeg blagdana u emisiji Dobro jutro, Hrvatska gostovao je fra Stjepan Brčina.

Objasnio je, među ostalim, zašto je današnji blagdan pomičan, te kakva je tradicija u Hrvatskoj.

- Današnji blagdan vezan je za Uskrs. Nakon Uskrsa imamo pedesetnicu Uzašašća i tek onda dolazi Tijelovo i to sve diktira Uskrs. A važno je i da je četvrtak jer znamo da je Isus u Velikom tjednu na četvrtak uspostavio euharistiju, rekao je fra Brčina.

Kad je riječ o tradiciji slavljenja Tijelova u Hrvatskoj, rekao je da je 2021. godine taj dan proglašen blagdanom i neradnim danom.

- Danas je svečano u svim župama i biskupijama. Posebno je lijepo u manjim mjestima gdje ljudi ukrase ispred svojih domova, istaknuo je, te dodao da ima jako lijepih običaja u Hrvatskoj.

Fra Stjepan Brčina najavio je i Antunovski hod mladih, koji će se održati u subotu. 

- To je 5. jubilarni Antunovski hod, kada ćemo od Sesvetskih Sela, gdje je župa Sv. Antuna, hodati u velikoj procesiji do župe Sv. Antuna Padovanskog na Sv. Duhu. To je hod mladih. Mnogi misle da mladi ne idu u crkvu, da ih to ne zanima, a mi smo htjeli pokazati da mladi postoje i da su u crkvi, istaknuo je naglasivši da u subotu očekuju rijeku mladih.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!