Kazneno prijavljen gradonačelnik Puljak sa suradnicima

21.10.2021.

10:30

Autor: V.G./HRT/Hina

Ivica Puljak

Ivica Puljak

Foto: Ivo Cagalj / PIXSELL

Nezavisni vijećnik u splitskom Gradskom vijeću Ante Franić u četvrtak je zbog zlouporabe položaja i ovlasti te trgovanja utjecajem kazneno prijavio gradonačelnika Ivicu Puljka, njegova zamjenika Antonija Kuzmanića i voditeljicu gradskog Odsjeka za komunalno gospodarstvo Leonu Grgić.

Franić u kaznenoj prijavi navodi da su gradske vlasti privatnu tvrtku Rheos, koja posreduje u osiguranju i reosiguranju, ovlastile da na neodređeno vrijeme zastupa grad u svim poslovima vezanima uz osiguranje, ističući da prijavljeni nisu imali ovlaštenje pregovarati u ime osam gradskih tvrtki i tako zaobilaziti njihove uprave.

Iz grada je članovima uprava i direktorima gradskih tvrtki poslan e-mail u kojem se tražila suglasnost da Rheos štiti gradsku imovinu, a Franić smatra kako je bilo sasvim jasno da je sve unaprijed dogovoreno i da se samo čekao potpis.

Zato je prijavio i trojicu iz Gradske uprave, uvjeren da bi Rheos time sebi priskrbio korist od 2,25 milijuna kuna, a da su prijavljeni pogodovali privatnoj tvrtki. U prijavi je kao svjedoke predložio da se saslušaju direktori osam gradskih tvrtki.

Franić je ujutro, prije odlaska u splitsko Općinsko državno odvjetništvo, novinarima izjavio da dogradonačelnik Kuzmanić ne zna razliku između ovlaštenja i ugovora, a da nažalost takvi ljudi vode grad.

- Oni su trebali ići na javni natječaj da izaberu najboljeg brokera. Tko nama jamči da je ovo najbolji broker i da će na najbolji način zastupati grad? To su njihove pretpostavke od kojih oni imaju interese, a o tome će izvide napraviti Općinsko državno odvjetništvo te policija i to zasigurno utvrditi, rekao je.

Najgora vlast u povijesti Splita

Upitan kako komentira dosadašnje Puljkovo upravljanje gradom Franić je kazao da je to najgora vlast u povijesti Splita, da je Puljak u protekla tri mjeseca napravio niz gafova te da je nevjerojatna razina nesposobnosti i nepoznavanja sustava.

- Najbolje bi bilo njemu i njegovim suradnicima da daju ostavke, budući su dokazano nesposobni i gube vrijeme nama i svim građanima grada, poručio je.

U srijedu je kaznenu prijavu protiv dogradonačelnika Bojana Ivoševića, voditelja Odsjeka komunalnih redara Gorana Dlake i komunalnog redara podnijela i obitelj Alujević, čiji je kiosk nedavno uklonjen s vrha Rive.

U prijavi su naglasili da se nije radilo o javnoj površini na kojoj se kiosk nalazio, pa ga time grad ne može ni ukloniti.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!