10:11 / 21.10.2021.

Autor: V.G./HRT/Hina

Puljak ostao bez većine u Gradskom vijeću, prekinuo suradnju sa SDP-om

Ivica Puljak

Ivica Puljak

Foto: HTV / HRT

Sjednica Gradskog vijeća grada Splita jutros je počela napeto traženjem u ime kluba vijećnika stranke Centar Igora Skoke da se donese odluka o raspuštanju Gradskog vijeća, no na kraju to nije prošlo. Puljak je kasnije objavio kako prekida suradnju sa SDP-om, čime je ostao bez većine u Gradskom vijeću.

- Uvrštavanje točke dnevnog reda koja je upravo u tijeku (prijedlog smanjenja prireza, op.a.) zajedno s Kerumom i HDZ-om, SDP se jasno svrstao na njihovu stranu. Riječ je o točki koja je trebala biti raspravljena unutar naše programske većine i o kojoj je počela rasprava. Oni to nisu s nama željeli raspraviti nego su s Kerumom i HDZ-om donijeli tu točku na dnevni red gradskog vijeća. Time je SDP sam sebe svrstao na njihovu stranu i više nije dio vladajuće većine i nećemo ih dalje pozivati na naše zajedničke sastanke, na koje se uostalom nisu baš ni odazivali u zadnje vrijeme. Sada su pokazali gdje su, što žele. Ovi koji su u SDP-u u gradu Splitu nažalost su se svrstali na stranu Keruma i HDZ-a. To je vijest koja mislim nije dobra za građane grada Splita, ali barem znamo gdje pripadaju – kazao je gradonačelnik Puljak.

Novinare je zanimalo kako komentira izjave SDP-a da su kvalitetno surađivali, dolazili na sastanke i da ga jedino nisu podržali oko točke o KK Splitu, gradonačelnik je kazao:

- Oni jesu glasali za KK split. Nisu glasali samo za uvrštavanje točaka o nadzornim odborima zato što im ja nisam dao direktora "Stano-uprave" i neću im nikada dati da se gradskim tvrtkama trguje. To je njihov glavni razlog. Nisu dolazili na zadnje sastanke i nisu ni sinoć bili na sastanku. Kad su dolazili s njima smo započeli diskusiju o proračunu. I ova točka je dio te diskusije, ali oni nisu željeli o tome diskutirati zajedno sa svim ostalim partnerima. Time su sami isključili, a današnju točku donijeli su zajedno s Kerumom i HDZ-om, što znači da oni s njima dogovaraju i razgovaraju. Pa neka onda s njima stvaraju koalicije. Jasno je da ni oni danas nisu bili za raspuštanje Gradskog vijeća jer građani grad Splita sigurno ne bi podržali ovaj njihov smjer suradnje i koalicije s Kerumom i HDZ-om, poručio je Puljak.


Prekidom suradnje sa SDP-om Puljak više nema većinu u Gradskom vijeću, a novinare je zanima kako će dalje.

- Mi smo od sada vlast koja ima manjinu u gradskom vijeću. Nismo ni prvi ni zadnji i mi ćemo se i dalje ponašati odgovorno na interes građana, odgovorio je Puljak.

Upitna većina u Gradskom vijeću

Sjednicu Gradskog vijeća prati Zoran Kukilo.

- Taj prijedlog je iznenadio partnere Ivice Puljka u Vijeću, ali i oporbu. Ovo je prvi put da se Puljak jasno izjasnio kako želi nove izbore za Vijeće. On smatra da u sadašnjoj konstelaciji snaga nema dovoljno kvalitetne partnere s kojima može provoditi promjene u Gradu. Smatra da bi s novim izborima imao većinu kvalitetniju u Gradskom vijeću. Pod te nekorektne partnere u prvom redu smatra SDP-ovce. Oni su jako iznenađeni takvim njegovim ponašanjem. Kažu da je to nekorektno i da su do sada imali korektnu i kvalitetnu suradnju. Iz HDZ-a sve to nazivaju Puljkovim igrokazom. Kažu ako želi nove izbore neka onda da i ostavku pa da Splićani glasaju i za novog gradonačelnika. U cijeloj priči ostaje pitanje ima li Puljak većinu u Gradskom vijeću. Bez dvije ruke SDP-ovaca on nema većinu. To je zanimljivo u kontekstu najvažnije današnje točke sa sjednice  rebalansa proračuna. U gradskoj blagajni nedostaje 130 milijuna kuna i nužno je da Grad podigne kredit kako bi podmirio sve obveze, izvijestio je za podnevni Dnevnik Kukilo.

Puljak tražio raspuštanje Gradskog vijeća, prijedlog odbijen

- Predlažemo raspuštanje Gradskog vijeća većinom glasova svih vijećnika. Naša poruka je da su nas građani izabrali da donesemo promjene, a ne da Gradsko vijeće liči na cirkus u kojem pojedinci pokušavaju dobiti medijsku pozornost bez ideje i želje kako da doprinesu za dobrobit grada Splita, rekao je Skoko.

- Krajnje je vrijeme da priznamo da u ovom Vijeću nema povjerenja, dodao je Skoko te pozvao da građani izaberu hoće li se vratiti na staro ili se ide u novom smjeru.

- Nažalost otpočetka je njihovo političko djelovanje upućivalo na ovaj smjer. Pretpostavljam da je razlog ovog prijedloga, u prvom redu posljednja afera o kojoj čitamo u medijima za koju je odgovoran gradonačelnik. Nemojmo zavaravati sugrađane, neka gradonačelnik da ostavku, raspustimo Vijeće i idemo na izbore. Neka građani znaju tko je odgovoran za ovo, rekao je Vice Mihanović dodajući da su pokušavali biti konstruktivna oporba.

- Igrokaze koje radi vladajuća garnitura, idemo biti pošteni i reći nismo se snašli, nismo spremni i idemo ponovno na izbore, dodao je.

Odmah nakon toga Ivica Puljak je u pauzi sjednice u izjavama novinarima pozvao Gradsko vijeće da se raspusti, te rekao da oni ne žive od politike, da ne namjerava dati ostavku jer izvršna vlast dobro funkcionira. Pozvao je sve stranke "da se uozbilje i građanima omoguće da izaberu novo gradsko vijeće i puste Grad da prodiše da građani koji su izabrali promjene to i dobiju".

No, nakon kratke pauze glasovalo se o prijedlogu vijećnika Skoke koji naposljetku nije prošao, pa se neće glasovati o raspuštanju Gradskog vijeća.

- Proračun je bio planiran iz čistog populizma, prenapuhani prihodi, a rashodi su onakvi kakvi jesu, teško da se mogu smanjiti. Mi smo smanjili rashode. Ali moramo vratiti nagomilane dugove, više od 20 milijuna kuna. Treba isplatiti plaće tetama u vrtiću, više od 11 milijuna kuna. Sve zajedno kad se zbroji imamo 130 milijuna kuna manjka. Ali nećemo plakati, prošlo je vrijeme plakanja nad sudbinom, Imamo proračun kakav imamo, predložit ćemo rebealans. U sljedećih nekoliko godina mi ćemo te minuse sanirati. Dosad su gradom upravljali neozbiljni ljudi, poručio je Ivica Puljak uoči sjednice Gradskog vijeća.

- Volio bih da ovo Gradsko vijeće bude konstruktivnije, ali nisam siguran s obzirom na najave da će tako biti danas. Nas su građani odabrali radi promjena i mi ćemo ih donijeti ovom gradu, dodao je gradonačelnik.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!