KB Dubrava otvorila specijalističke ambulante

04.05.2020.

09:35

Autor: I.Z./Ruža Ištuk/Zajedno za zdravlje/IMS/HRT

default error photo
Od jutros je krenula i reaktivacija bolničkog sustava koji je od sredine ožujka bio usmjeren samo na hitne pacijente.
Od jutros je krenula i reaktivacija bolničkog sustava koji je od sredine ožujka bio usmjeren samo na hitne pacijente.

Što znači novo normalno objasnila je glavna sestra KBC-a Zagreb Ana Ljubas.

- Novi način rada znači da smo počeli s elektivnim programom, s pregledima i dijagnostikom koje smo u svrhu prevenciji epidemije zaustavili. Radili smo samo hitni program, a od danas smo krenuli elektivnim. Zapravo se promijenilo to što smo povećali trijažne punktove, a sve drugo je ostalo isto. Dakle, jedan trijažni punkt je za bolesnike koje smo naručili za bolničko liječenje npr. Ako nema gužve u redu obavljaju se i druge trijaže, objasnila je Ana Ljubas.

Od jutra je na samo na tom punktu bilo preko 130 ljudi, a do sad su na bolničko liječenje primali samo preko hitne službe.

- Imamo još tri punkta, tj šest trijažnih mjesta jer se u kontejneru može obavljati trijaža za dva bolesnika. Imamo i izdvojen trijažni punkt za pedijatriju, imamo još jedan kontejner gdje uzimamo briseve za testove, objasnila je novi sustav sestra Ljubas.

Nakon dobro obavljene trijaže liječnik odlučuje tko spada u rizičnu skupinu i njima se uzima bris na Covid-19. Također, uzimaju bris i onima koji se naručuju na operacijske zahvate.

Šest je trijažnih kontejnera u kojima rade po tri medicinske sestre.

- Dvije medicinske sestre rade trijažu za pacijenta a treća medicinska sestra obavlja administrativni dio i provjere da li je netko u samoizolaciji npr., rekla je.

Liječnici su napravili reviziju lista i tako odlučili tko ima pravo prvenstva.

- Danas su pozvani bolesnici za koje liječnik smatrao da moraju imati prioritet. I tako ćemo nastaviti dalje, rekla je.

Još uvijek ne rade punim kapacitetom, produžuju smjene i popodne kako bi osigurali sve epidemiološke mjere pozivaju sve pacijente na razumijevanje.

- Imajte razumijevanja za nas i poštujte termine narudžbe kako bi mogli osigurati uvjete, poručila je Ljubas.

Posjete su do daljnjeg zabranjene.

U KB Dubrava trenutno se nalazi 27 pacijenata pozitivnih na koronavirus, a jedan pacijent je na respiratoru.

Prof. dr. sc. Ivica Lukšić, dr. med. kazao je da je bolesnicima stanje stabilno, te da se očekuje daljnje poboljšanje. Lukšić je naglasio da je danas ujutro ostatak bolnice otvorio svoje polikliničke ambulante.

-Zahvaljujući ovoj dobroj epidemiološkoj situaciji koju imamo u Hrvatskoj i u Zagrebu, mi smo u mogućnosti danas krenuti s kliničkim dijelom bolnice Dubrava. Otvoreno je u ovom momentu 18 specijalističkih ambulanti i CT i magnetska rezonanca, dodao je.

Lukšić je naglasio da danas na pregled u KB Dubravu dolazi oko 250 do 300 pacijenata.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!