KBC-u Zagreb suglasnost za nabavu lijeka za spinalnu mišićnu distrofiju

04.11.2022.

14:31

Autor: Hina/HRT

Vili Beroš

Vili Beroš

Foto: HTV / HRT

Kliničkom bolničkom centru Zagreb Vlada je na sjednici u petak dala suglasnost za sklapanje ugovora na teret državnog proračuna za nabavu lijeka za liječenje spinalne mišićne atrofije (SMA), u razdoblju od iduće do 2027. godine.

Lijek generičkog naziva 'onasemnogen abeparvovek' je lijek za gensku terapiju rijetke bolesti spinalne mišićne atrofije, ozbiljnog poremećaja živaca koji uzrokuje slabost i propadanje mišića.


Ukupni iznos za nabavu tog lijeka, nešto veći od 35 milijuna kuna s PDV-om, plaćao bi se u šest obroka, a ugovorom se utvrđuje i praćenje primjene lijeka te revizija ugovornih obveza vezanih uz plaćanje zadnje tri rate ako lijek neće pokazati očekivani učinak, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.


KBC-u Zagreb je dana i suglasnost da na teret državnog proračuna sklopi ugovor s tvrtkom Boston Medical iz Zagreba za nabavu uređaja za izvantjelesni krvotok, u iznosu od 2,6 milijuna kuna s PDV-om. Nabava uređaja potrebna je zbog starosti i isteka servisne podrške postojećeg uređaja.

Ostale točke


Vlada je donijela i odluku o nabavi i korištenju robe strateških robnih zaliha radi provedbe mjera otklanjanja posljedica katastrofe uzrokovane potresom na području Sisačko-moslavačke, Zagrebačke i Karlovačke županije. Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja - Ravnateljstvu za robne zalihe odobrila je da provede nabavu i korištenje robe koja nedostaje, uključujući prehrambene pakete, a potrebna je za provedbu mjera otklanjanja posljedica potresa.


Na 50-godišnju uporabu bez naknade Varaždinskoj županiji Vlada je odlukom dala "Arboretum Opeka", a radi obnove i daljnjeg korištenja.


Varaždinska županija podnijela je zahtjev za izdavanjem suglasnosti radi provođenja Projekta obnove "Arboretuma Opeka" koje ima svojstvo kulturnog dobra i nalazi se na listi zaštićenih kulturnih dobara, navela je ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.


Današnjom odlukom omogućit će se prijava tog Projekta na natječaje i javne pozive za obnovu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!