Kekin: Proračun za 2021. je fiktivan, prošla vlast je napuhala prihode

11:02 / 13.09.2021.

Autor: Studio 4/HRT/D.D.

Kekin: Prošla gradska vlast je napuhala prihode

Kekin: Prošla gradska vlast je napuhala prihode

Foto: Studio 4/Ilustracija / HRT/Shutterstock

Dio stavki rebalansa proračuna za 2021. uopće nije stavljenu u rashodovnu stranu proračuna, odnosno ako je stavljen značajno je umanjen od onoga što je realna cifra. Tako na subvencijama ZET-a fali 80 milijuna kuna, 15 milijuna kuna fali za mjeru roditelj odgajatelj, 20 milijuna za domove, isto toliko za održavanje cesta, izjavila je u Studiju 4 HTV-a Ivana Kekin, govoreći o prvih 100 dana nove vlasti u Zagrebu.

- Mislim da je u ovih 100 dana napravljen maksimum, da se pokazalo da je ovo početak promjene za koju je naravno potrebno više vremena. Prošla gradska vlast bila je na vlasti 20 godina, mi smo na vlasti 100 dana i već smo zacrtali smjer, kazala je Ivana Kekin, zastupnica u Skupštini Zagreba (Nova ljevica).

- Što se tiče samog gradskog proračuna, on 30. rujna dolazi na gradsku Skupštinu u smislu rebalansa proračuna koji je nužan prije svega jer je prošli proračun, donesen za 2021. - fiktivan. Prošla gradska vlast je imala tolike rashode, odnosno potrošnju, da je morala napuhati i prihode. Napuhali su ih fiktivnim unošenjem prodaje zemljišta koja nisu planirali prodati. Obzirom da mi ta zemljišta ne planiramo prodati ove godine, ona se moraju maknuti iz proračuna u ovom rebalansu kako bi on postao realan, objašnjava Kekin.

- Druga stvar koja se dogodila gradskoj vlasti kad je radila na rebalansu proračuna kroz ovih 100 dana jest uvid u to da dio stavki uopće nije stavljen u rashodovnu stranu proračuna, odnosno ako je stavljen značajno je umanjen od onoga što je realna cifra. Tako na subvencijama ZET-a fali 80 milijuna kuna, 15 milijuna kuna fali za mjeru roditelj odgajatelj, 20 milijuna za domove, isto toliko za održavanje cesta, naglašava Kekin.

Dodaje kako je za obnovu nekih škola i vrtića već postavljena javna nabava i radovi su u tijeku, što uopće nije stavljeno u rashodovnu stranu proračuna te nakglašava kako je raditransparentnosti nužan rebalans. Također, dodaje Kekin - "Proračun za 2022. će zapravo pokazati kud mi idemo, kako stvari stoje i kako smo zamislili razvoj i budućnost grada". 

Pogledajte cijeli razgovor:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!