Prijedlog rebalansa zagrebačkog proračuna

09.09.2021.

18:26

Autor: Borko Brunović/Dnevnik/P.F./HRT

Rebalans proračuna grada Zagreba

Rebalans proračuna grada Zagreba

Foto: Vijesti/Dnevnik / HRT

Predstavljen je prijedlog rebalansa zagrebačkog proračuna o kojem će se glasovati potkraj rujna. Rebalansom će ukupni proračun biti manji za 37,5 milijuna kuna i iznositi 13 milijardi i 997 milijuna kuna. Prihodi su manji za čak 858 milijuna kuna, a rashodi veći za 280. Aktualna vlast rupu planira pokriti uštedama, kreditom od 400 milijuna kuna te odgodom plaćanja obveza.


Prvi veliki dokument nove zagrebačke gradske vlasti uskoro će se naći pred Skupštinom. Štede, no kažu da financijski kosturi neprestano iskaču iz ormara. Rebalans se očekivao, a pokazat će smjer u kojem bi Zagreb trebao ići pod vodstvom Tomislava Tomaševića.

- Situacija nije sjajna, ali to smo znali. Zapravo smo za te sve stvari i znali ranije, sad imamo preciznije brojke. I mislim da ono što je jako važno imamo odgovoran rebalans proračuna koji puno preciznije prikazuje stvarno stanje, i na prihodovnoj i na rashodovnoj strani, istaknula je zamjenica gradonačenika Zagreba Danijela Dolenec.

U stranci koja je vrući krumpir zvan proračun aktualnoj vlasti ostavila u amanet, rješenjima nisu oduševljeni. Rebalans su očekivali mnogo prije, kao i konkretne poteze i promjene.

- Pored svih financijskih, organizacijskih i kadrovskih promjena o kojima pričaju pričaju bajke već godinama i na kojima su u krajnjoj liniji dobili povjerenje građana, izgleda da nemaju niti znanja, niti sposobnosti niti vizije, smatra Mislav Herman iz HDZ-a.

U drugom dijelu oporbe ipak malo više razumijevanja za trenutačno teško stanje, no i oni imaju jednu veliku zamjerku. 

- Naišli su na praktički praznu gradsku blagajnu, nije im lako, ali čini mi se da su prioritet stavili na donošenje određenih populističkih odluka mjera koje će zadovoljiti šire mase, glasačko tijelo, bez nekakvih širih analiza i donošenja odluka koje će biti dugoročne, rekao je Trpimir Goluža, zastupnik Mosta u Skupštini grada Zagreba. 

Koalicijski partner prvim je potezima gradske vlasti zadovoljan. Rebalans je, kaže, očekivan, a prvi pravi ispit na kojem će se vidjeti novi smjer Zagreba, bit će proračun za 2022.

- Mi moramo postići ozbiljne rezove u gradskoj blagajni. Ne samo na autima 2 milijuna ili 4 milijuna na nekoj drugoj stavki već se morati zadirati ili u prava ili u broj zaposlenika i gradske uprave, a isto će se odnositi i na Holding da bi se uopće isčupali iz ove velike financijske krize, smatra Renato Petek, zastupnik u Skupštini grada Zagreba.

Financijska dubioza je velika, kao i očekivanja javnosti od nove gradske vlasti. Zagovara se novi smjer, pitanje je samo, može li se do njega bez nepopularnih rezova i temeljitog čišćenja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!