Kekin: VEM treba hitno revidirati dodjelu 11 tisuća eura udruzi Željke Markić

10.03.2023.

Zadnja izmjena 17:31

Autor: V.K./HRT/Hina

Ivana Kekin

Ivana Kekin

Foto: Patrik Macek / Pixsell

Zastupnica Ivana Kekin (Zeleno-lijevi blok) kritizirala je u petak odluku Vijeća za elektroničke medije da udruzi U ime obitelji dodijeli oko 11 tisuća eura iz Fonda za promicanje pluralizma i svjesnosti o ravnopravnosti spolova te od VEM-a zatražila reviziju odluke.

Kekin je naglasila da je vijest o dodjeli novca udruzi U ime obitelji objavljena ni 30 dana nakon što su u Saboru doslovno intervenirali na sramotnoj tematskoj sjednici na kojoj se navodno trebalo razgovarati o transrodnim osobama, a zapravo se, naglasila je, svodilo na njihovu daljnju diskriminaciju.

Na sjednicu su, dodala je, pozvani kvazi stručnjaci, ekstremistički propali političari i na kojoj smo sa stručnjacima morali demantirati lažne navode koji su se tamo iznosili. Na toj je tematskoj sjednici sudjelovala i čelnica udruge U ime obitelji Željka Markić.

Unutar ovih 30 dana svjedočili smo poplavi transfobije, da bismo jučer saznali skandaloznu vijest da je Vijeće za elektroničke medije dodijelilo značajna sredstva, i to iz Fonda iz kojih bi se javna sredstva trebala dijeliti za promicanje pluralizma i raznolikosti, poticanje svjesnosti o ravnopravnosti spolova i najviših ustavnih vrednota, udruzi U ime obitelji.


- Više od tri tisuća eura dodijeljeno je udruzi koja se želi baviti istraživanjem tzv. epidemije transseksualizma u Hrvatskoj, kazala je Kekin.

Naglasila je da su Ministarstvo zdravstva i stručnjaci ustvrdili da ne postoji epidemija transrodnosti, a Markić, koja vodi udrugu i koja je završila medicinu, poručujem da pročita ponovno knjige jer transseksualizam također ne postoji.

VEM im je dodijelio i više od sedam tisuća eura za poticanje istraživačkog novinarstva, a riječ je o udruzi koja opetovano iznosi laži i koje su višestruko demantirane, da bi se bavila istraživačkim novinarstvom, kazala je.

Pozivamo Vijeće za elektroničke medije da pod hitno revidiraju svoju odluku i da je povuku jer je to izrazito sporno. Ako Vijeće ostane pri svojoj odluci, mi ćemo kroz svoje parlamentarne mehanizme pozvati cijelu Agenciju na odgovornost, zatražila je Kekin.

VEM: Kod dodjele sredstava djelujemo uključivo, uvažavajući različitost mišljenja


Vijeće za elektroničke medije (VEM) u petak je poručilo da prilikom vrednovanja projekata i odlučivanja o dodjeli sredstava djeluje uključivo, vrednujući načelo promicanja ravnopravnosti, nediskriminacije, uvažavanja različitosti mišljenja i smanjivanja podjela u društvu.

Stoji to u odgovoru VEM-a na upit Hine, nakon što je ranije danas saborska zastupnica Ivana Kekin (Zeleno-lijevi blok) kritizirala odluku Vijeća da udruzi U ime obitelji, Željke Mrkić, dodijeli oko 11 tisuća eura iz Fonda za promicanje pluralizma i svjesnosti o ravnopravnosti spolova, zatraživši od VEM-a reviziju odluke.

Kekin je odluku VEM-a nazvala 'skandaloznom' te je, među inim, istaknula da je novac dodijeljen udruzi koja se želi baviti istraživanjem tzv. epidemije transseksualizma u Hrvatskoj.

U odgovoru Hini VEM navodi kako se, sukladno Pravilniku o Fondu za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija, sredstvima Fonda potiče proizvodnja i objavljivanje programa koji su od javnog interesa.

Navodi da se financiraju programi važni za ostvarivanje prava građana na javno informiranje, poticanje kulturne raznolikosti i njegovanje baštine, razvoj odgoja i obrazovanja, znanosti, umjetnosti, poticanje stvaralaštva na narječjima hrvatskoga jezika, poticanje posebnih kulturnih projekata i manifestacija, nacionalne manjine u Hrvatskoj, poticanje razvoja svijesti o ravnopravnosti spolova i drugih najviših vrednota ustavnoga poretka.

VEM dodjeljuje neprofitnim pružateljima elektroničkih publikacija oko 451 tisuću eura


Također, dodjeljuje se i za poticanje svijesti o ravnopravnosti rodnih identiteta i spolnoj orijentaciji, poticanje kvalitetnih programa za djecu i mlade kojima je cilj promicanje njihove dobrobiti, podizanje svijesti javnosti o sposobnostima i doprinosu osoba s invaliditetom, kao i promicanje i poštovanje njihovih prava i dostojanstva uključujući borbu protiv stereotipa, predrasuda i štetnih postupaka prema osobama s invaliditetom, povijesno vjerodostojno prikazivanje Domovinskoga rata, razvoj i poticanje programa medijske pismenosti, zaštitu okoliša, promociju zdravlja i poticanje zdravstvene kulture.

Odnosno, navode iz VEM-a, Fond je osnovan s idejom i ciljem promicanja pluralizma mišljenja, stavova i raznovrsnost elektroničkih medija i tema od općeg društvenog značenja koje oni pokrivaju.

"Sukladno tome, prilikom vrednovanja projekata i odlučivanja o dodjeli sredstava, Vijeće za elektroničke medije djeluje uključivo, vrednujući načelo promicanja ravnopravnosti, nediskriminacije, uvažavanja različitosti mišljenja i smanjivanja podjela u društvu", poručili su iz VEM-a.

Svi projekti, naglašavaju, prolaze programsku evaluaciju odnosno moraju zadovoljiti kriterije propisane Zakonom o elektroničkim medijima i Pravilnikom o Fondu za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija, "o čemu Vijeće vodi računa prilikom donošenja odluke o dodjeli sredstava".

"U protivnome, sredstva Fonda mogu biti uskraćena", poručuju iz VEM-a.

Napominju i da iznos dodijeljenih sredstava neprofitnim pružateljima elektroničkih publikacija ove godine iznosi 451.257,55 eura (za 37 pružatelja), a da je prošle godine iznosio 225.763,61 eura (za 39 pružatelja), odnosno da se radi "o povećanju dodijeljenih sredstava od 100 posto".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!