Kekin: Zakon o pomorskom dobru je zakon opasnih namjera

01.02.2023.

14:23

Autor: T.V./HRT/Hina

Kekin: Zakon o pomorskom dobru je zakon opasnih namjera

Kekin: Zakon o pomorskom dobru je zakon opasnih namjera

Foto: Miroslav Lelas / PIXSELL

Saborska zastupnica Nove ljevice Ivana Kekin u utorak je u Splitu prijedlog zakona o pomorskom dobru ocijenila zakonom opasnih namjera koji, kako je rekla, "sadržava izrazito puno prostora za razne interpretacije".

Istaknula je kako je jasno da će taj zakon, iako ministar i njegovi tajnici uvjeravaju da on uvodi red, štiti i čuva naše opće dobro, itekako omogućiti da ono što je bilo svačije u sljedećem koraku postane nečije. Kekin smatra da taj zakon otvara prostor za ograničavanje ulaza na plaže i njihovo ograđivanje, za isključivanje njihova korištenja te za gradnju na pomorskom dobru i nasipavanje plaža.

- To je sve ono što se u svakom sljedećem stavku zakona postavlja kao iznimka koja se daje uobičajeno vlasniku koncesije, rekla je Kekin i pozvala na potpisivanje peticije koja je skupila više od 20 tisuća potpisa kako bi "izvršili pritisak na ministarstvo i Vladu" da taj sporni i nepopravljivi prijedlog zakona povuku iz procedure.

Riječ je o peticiji platforme Možemo! "Nije dobro za pomorsko dobro."

Korčulanska gradska vijećnica Nove ljevice Igra Šain Kovačević ustvrdila je kako taj prijedlog zakona apsolutno ne uzima u obzir interese lokalne zajednice te da pod parolom uvođenja reda legalizira sav dosadašnji nered koji se akumulirao na pomorskom dobru zbog lošeg starog zakona i njegova neprovođenja. Istaknula je kako je tu isključivo riječi o gospodarskom iskorištavanju pomorskog dobra te da nije uspostavljena ravnoteža kako bi se zaštitilo pomorsko dobro, a najmanje interesi lokalnog stanovništva.

- Predlagač se prema obali i otocima ponaša kao da je to prostor na kojemu nitko ne živi. Nisu samo problem plaže, već i vezovi, muli, mandrači, lučice, sportske luke, a problem je i jednostavno naš način života te je na taj način s takvim zakonom ugrožen identitet Dalmacije i Mediterana, rekla je Šain Kovačević. Smatra da bi u interesu lokalnog stanovništva trebalo inzistirati na ravnoteži između gospodarskog korištenja pomorskog dobra i njegove zaštite te bi da se prijedlog zakona morao povući iz procedure.

Marko Giljača iz stranke Srđ je Grad! rekao je da je zakon podloga za manipulacije i nastavak klijentelizma, kojima svjedočimo svaki dan u odlukama i životu koji živimo. Dodao je da taj zakon samo dio paketa koji treba tumačiti promatrajući pet zakona.

- Među njima su Zakon o gradnji, Zakon o prostornom planiranju i Zakon o poticanju investicija, te svi oni zajedno imaju namjeru ubrzati koncesioniranje i nastaviti s izrabljivanjem naših prirodnih resursa i našeg prostora. Sve to vodi prema zatiranju kvalitete života lokalnog stanovništva i gostiju koji dolaze na obalu. Zakon bi trebalo raditi na potpuno suprotan način, i to da se gledaju potrebe ljudi koji su tu i na osnovi toga naći pravu mjeru kako gospodarski i ekonomski upravljati tim prostorom, rekao je Giljača.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!