Keti Vrabić, Prva hrvatska vatrogaskinja

08.03.2021.

17:14

Autor: Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Prva hrvatska vatrogaskinja

Prva hrvatska vatrogaskinja

Foto: Ivana Nežić/Regionalni dnevnik/IMS / HRT

Žene su u Hrvatskoj u prosjeku 13 posto manje plaćene iako rade više sati od muškaraca. Imaju i nižu mirovinu, teže se zapošljavaju, a poslovi se još uvijek većinom dijele na muške i ženske. No ne u slučaju istarske vatrogaskinje.

Kad se oglasi zvono alarma, ona stavlja kacigu, vatrogasno odijelo i uskače u vozilo. Posao je to koji voli od malih nogu.

- Mislim da ne vrijedi pravilo što se tiče muško-žensko bitna je ljubav prema tom poslu. Ekipa je super, svi su dobri i dragi, uče nas, govori Keti Vrabić, vatrogaskinja.

Dan žena se od danas, slavi i kod umaških vatrogasaca.

Prva je istarska vatrogaskinja, došla je u ekipu samih muškaraca. I dečki su sretni što se drugačije gleda na njihov posao.

To je jedan razlog za ponos za nas jer smatramo da sustav i percepcija tog posla nema nekih prepreka i je li to muški ili ženski posao, naglašava Bojan Štokovac, zapovjednik JVP Umag.

A uobičajeno se na današnji dan poklanja cvijeće. Muškarci ženama, žene ženama, važan je znak pažnje. Od ranog jutra čekalo se u redu. Ruže, mimoze, svatko ima svog favorita.

Keti je pravi primjer da žene mogu baš sve, kao i muškarci, iako su potplaćenije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!