Kiša podignula vodostaje: u utorak opasnost od urbanih i bujičnih poplava

14.05.2023.

19:50

Autor: Mateja Ribičić/Dnevnik/P.F./HRT

Obilne kiše

Obilne kiše

Foto: Dnevnik / HRT

Obilna oborina koja je pala prethodnih dana podignula je vodostaje hrvatskih rijeka. Samo danas mjestimično je palo između 20 i 40 litara kiše. Razina vodostaja još nije toliko visoka da bi trebalo poduzimati posebne mjere, ali sve su službe u stanju pripravnosti. Za utorak je izdano upozorenje na opasnost od urbanih i bujičnih poplava.


Ekipa HRT-a javila se u središnjem Dnevniku HTV-a sa Savskog nasipa u Zagrebu. Sava je zasad pod kontrolom. Međutim, vodostaj raste, a kiša i dalje pada.

Prema prognozama, kiša ne namjerava stati ni u danima pred nama, stoga stanovnici riječnih područja sa strepnjom ne gledaju samo u nebo, već i u rijeke, rekla je novinarka HRT-a Mateja Ribičić.

Kakva je trenutačna situacija s vodostajem rijeke Save i postoji li bojazan od izlijevanja objasnio je Tomislav Suton, direktor Vodnogospodarskog odjela za gornju Savu.

- Trenutni nivo rijeke Save u Zagrebu je plus 60 cm, što nije nikakva ugroza. Na ovom području to je nekakvih 800 do 900 kubika. Ono što nas očekuje je jedan kišni period u utorak i srijedu kada bi vrhunac vodnog vala trebao doći u srijedu u popodnevnim satima i on bi iznosio oko nekakvih plus 300 cm, istaknuo je Suton.

To znači da će se Sava izliti iz korita te bi područja od korista do nasipa biti djelom pod vodom, ali bez većih problema po građane grada Zagreba.

- Najkritičniji su trenutno savski nasipi na području sisačkog i petrinjskog područja jer radimo sanaciju nasipa na tim dijelovima. Iako su tamo trenutno izgrađeno privremene barijere, imali smo tokom prošle godine u jesenskom periodu isto par poplavnih valova i izdržalo je sve tako da ni tamo ne očekujemo nekakve značajnije događaje, rekao je Suton.

Za utorak su najavljene bujične i urbane poplave. Suton je objasnio koje mjere predostrožnosti će se poduzeti do srijede kada se očekuje vrhunac vodnog vala na Savi, s obzirtom da će i idućčih dana padati kiša.

- Konkretno, za Savu ćemo vrlo vjerojatno tijekom ponedjeljka i utorka donijeti odluku da otvorimo ustavu Prevlaka, što znači da upustimo dio vode iz Save u retencijska polja, Žuticu i Lonjsko polje, tako da se rastereti pritisak Save na kritičnim dionicama, naveo je Suton.

- Što se tiče ovih urbanih i bujičnih poplava, to ste i sami vidjeli, aktivne obrane tu nema. U kratkom vremenskom periodu na nekakvim manjim područjima padne izuzetno velika količina oborina i dođe do takve situacije kakva je. Obrana od poplava u tim situacijama se radi u sušnom periodu, istaknuo je.

Velike količine oborina zapravo i potpomažui onešišćenju rijeka jer se stvaraju velike količine mulja i blata, a odvodni kanali postaju neprohodni. Upravo taj scenarij dogodio se danas poslijepodne na rijeci Zrmanji kod Gračaca, gdje su sve službe civilne zaštite odmah izašle na teren i poduzimaju mjere obrane od poplava, izvijestila je Ribičić.

Obilna kiša koja pada na zadarskom području i dalje stvara probleme stanovnicima Gračaca. Kako je izvijestilo ravnateljstvo Civilne zaštite, u Gračacu su zbog nadiranja podzemnih voda i izlijevanja rijeke Otuče sve službe stavljene u stanje pripravnosti. 

Drugo nevrijeme u dva dana opet je poharalo dio Virovitičko-podravske županije. Zbog obilne kiše, sinoć su ponovno stradali Čačinci, a štete je bilo i u općinama Mikleuš i Slatina. Poplavljeni su mnogi objekti, podrumi su pod vodom, a najveća je šteta na poljoprivrednim površinama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!