Klaićeva ulica otvorena za promet, nastavljaju se radovi na muzeju

03.05.2023.

Zadnja izmjena 12:36

Autor: HRT

Klaićeva ulica

Klaićeva ulica

Foto: Marko Lukunic / PIXSELL

U središtu Zagreba jučer se odlomio dio zgrade Muzeja za umjetnost i obrt, nakon čega se i skela postavljena oko muzeja srušila na ulicu. Srećom nitko nije ozlijeđen, ali oštećeno je nekoliko parkiranih automobila.

Na mjestu događaja obavljen je očevid, a uz policiju i građevinsku inspekciju bili su tu i predstavnici Grada i izvođača radova, koji i dalje nisu dostupni za izjave. Službene rezultate još ćemo pričekati, ali po inspekcijskom nadzoru nikakve nepravilnosti nisu utvrđene.

Zagrebačka policija je izvijestila da još nije utvrđen razlog urušavanja skele i dijela zgrade Muzeja.

Policija precizira da se skela na južnoj strani objekta, na raskriužju Klaićeve ulice i Trga Republike Hrvatske, urušila u utorak oko 12,30 sati iz zasad neutvrđenog razloga. Nakon urušavanja skele, s visine od 10,80 metara pali su dijelovi vijenca, cigle i betona koji su oštetili parkirani audi, hondu, opel i alfa romeo talijanskih oznaka, dok ozlijeđenih osoba nije bilo, dodaje policija.

Promet Klaićevom ulicom u smjeru zapada (od Trga Republike Hrvatske do Medulićeve ulice) bio je potpunosti obustavljen od trenutka urušavanja, dok je od 8,35 sati uspostavljen promet srednjom i lijevom (južnom) prometnom trakom kao i pješačka staza s južne strane Klaićeve ulice.

Ravnatelj muzeja potvrdio je da su radovi nastavljeni.

- Građevinska inspekcija je prošla svu dokumentacija koja je potpuno uredna. Nema nikakvih razloga da se uspori nastavak radova, rekao je Miroslav Gašparović, ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt.

Ministar graditeljstva Branko Bačić je u Gornjoj Stubici komentirao rušenje skele na zgradi Muzeja za umjetnost i obrt u centru Zagreba.

- Ono što mogu poručiti je da tražim od svih izvođača, nadzornih inženjera, javnih naručitelja, investitora da se drže svih mogućih pravila propisanih Zakonom o zaštiti na radu kako se ovakve stvari ne bi dogodile. Inače, rekao sam to jučer, radi se o iznimno složenim konstrukcijskim obnovama zgrada sagrađenih prije 100, 200, 300 godina i veliki i snažan potres narušio je njihovu mehaničku otpornost i stabilnost i to je u svakom slučaju veliki izazov, istaknuo je ministar.

Kazao je i da je u tijeku istraga i da se utvrđuju sve okolnosti događaja dodajući da će sačekati izvješće nadležnih tijela.

- Urušavanje vijenca dogodilo se nakon što je skinut krov s muzeja i onda su ostala dva zabatna zida koja nisu bila međusobno povezana, jedan je pao na ulicu. Bogu hvala i sva sreća da se nikome nije ništa dogodilo, nastala je materijalna šteta na parkiranim vozilima, ali to će biti riješeno svim građanima kojima su vozila oštećena, poručio je ministar Bačić.

Na pitanje mogu li građevinari očekivati pojačane inspekcije kako bi se spriječile slične situacije, odgovorio je da inspekcija ionako redovito obilazi ta gradilišta i na izvođačima je jasna odgovornost da organiziraju gradilište.

- To je na njima trajna obveza. Oni jako dobro znaju što moraju napraviti i mi ćemo na tome inzistirati, zaključio je Bačić.

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević kazao je u utorak kako će se policijskim očevidom utvrditi je li bilo odgovornosti izvođača radova ''kako se to više nikada ne bi ponovilo".

- Najbitnije je da nije bilo ozlijeđenih, istaknuo je u utorak Tomašević.

Zagrebački dogradonačelnik Luka Korlaet prethodno je rekao da je urušavanje vijenca i skela sa zgrade Muzeja za umjetnost i obrt incidentna situacija, jer se obnova provodi po svim pravilima građevinske struke.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!