U središtu Zagreba urušila se skela i dio zgrade Muzeja za umjetnost i obrt

02.05.2023.

Zadnja izmjena 21:22

Autor: HRT

Miroslav Gašparović, ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt

Miroslav Gašparović, ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt

Foto: HRT/Darko Tomas/Patrik Macek / HTV/PIXSELL/CROPIX

Dio vijenca krova zgrade Muzeja za umjetnost i obrt u Zagrebu urušio se oko 12.30. Pritom je urušena i građevinska skela postavljena zbog konstrukcijske obnove Muzeja oštećenog u potresu 2020. u Zagrebu. Pet automobila je oštećeno, a ozlijeđenih srećom nema.

Ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt Miroslav Gašparović izjavio je za središnji Dnevnik HTV-a da ima povjerenja u izvođače radova, a u vezi s tim tko će odgovarati za ovo što se dogodilo, to je, kaže, na građevinskoj inspekciji, policiji i ostalima da utvrde što je uzrok današnjem urušavanju. Zagrebački dogradonačelnik Luka Korlaet rekao je da se obnova provodi prema svim pravilima građevinske struke.

Grozan prasak se čuo, kao nekakva grmljavina. Vidjelo se da se skela urušava. U par sekundi se sve to dogodilo. Oblak dima, prašine se uzdigao. Auti su stali i počeli trubiti.

Izjava građanke koja je bila u blizini kada se urušila skela i dio zgrade u Klaićevoj ulici

Ravnatelj Muzeja nakon urušavanja zgrade: Imam povjerenja u izvođače


Ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt Miroslav Gašparović potvrdio je za središnji Dnevnik HTV-a da je u petak bio na krovu zgrade, držao se za vijenac i sve je izgledalo u redu.

- Naslonio sam se preko tog vijenca i gledao skelu kako izgleda. U tom trenutku nije izgledalo da se nešto ovako katastrofično može dogoditi. Srećom se nikome ništa nije dogodilo. Nastala je određena materijalna šteta, koja srećom nije prevelika niti predramatična, kazao je.

Istaknuo je da tijekom obnove Muzeja nije bilo nikakvih naznaka da bi se ovako nešto moglo dogoditi.

- Zgrada je stara 140 godina. Pretrpjela je veliki potres, kazao je i napomenuo da je krovište Muzeja najveće krovište u Donjem dijelu Zagreba.

- Koliko god smo imali najbolje projektante koji su sve pregledavali i statičare, postoji taj "faktor x" koji se ovdje očigledno dogodio, kazao je ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt. Kiša ne namače, kaže, cijelu konstrukciju unatoč tome što je krov dignut prije tjedan dana, jer je prije svega napravljena "deka".

Iako postoji upozorenje građanima da ne hodaju ispod skele, često ih se može vidjeti da upravo to rade. 

- Apeliram da se poštuju ta pravila, posebno sada kada je Zagreb veliko gradilište, kazao je i naglasio da ne bi trebalo skraćivati put kroz gradilišta.

Izjavio je i da nema razloga nemati povjerenja u izvođače radova, a u vezi s tim tko će odgovarati za ovo što se dogodilo, to je, kaže, na građevinskoj inspekciji, policiji i ostalima što je neposredan uzrok za ovo što se dogodilo.

Korlaet: Radilo se po pravilima građevinske struke


Dogradonačelnik Luka Korlaet rekao je da je urušavanje vijenca i skela sa zgrade Muzeja za umjetnost i obrt incidentna situacija jer se obnova provodi prema svim pravilima građevinske struke. Izvođač radova danas je bio nedostupan za izjave.

Korlaet je istaknuo je da je riječ o staroj zidanoj zgradi koja ima na vrhu konzolni element s kojim treba oprezno postupati i koji je osjetljiv na vlagu.

- Već nekoliko dana je vlažno i pada kiša, no istraga će pokazati što se točno dogodilo, zašto je taj element oslabio i zašto se odronio, ocijenio je Korlaet. Dodao je da mu je drago što nije ozlijeđen nitko od pješaka ni itko u pet oštećenih vozila.

- Izvođač ima policu osiguranja i materijalna šteta će biti pokrivena, a budući da su bili ugroženi životi i sigurnost građana, na terenu je policija i radi se očevid. Važno je da nitko nije ozlijeđen i sva materjialna šteta bit će nadoknađena, rekao je.

Istaknuo je da se nije brzalo u radovima. Sve je, kaže, rađeno prema pravilima, projekt, javna nabava za izvođača, stručni nadzor voditelja gradilišta prošli su redovitu proceduru. 

Tomašević: Policijski očevid utvrdit će odgovornost izvođača


Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević izjavio je da traje policijski očevid koji će utvrditi eventualnu odgovornost izvođača radova za urušavanje skele i dijela zgrade u Klaićevoj ulici.


- Policijski je očevid u tijeku i on će utvrditi je li bilo odgovornosti izvođača radova kako se to više nikada ne bi ponovilo. Najbitnije je da nije bilo ozlijeđenih, istaknuo je Tomašević nakon polaganja vijenaca za stradale u raketiranju Zagreba u svibnju 1995.

Izvođač radova danas je bio nedostupan za izjave.

Bačić: Pojačat ćemo sigurnosne kriterije


Ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić upozorava da su konstrukcijske obnove starih zgrada najzahtjevnije. Ističe da je posao na javnom natječaju dobio etablirani izvođač s odgovarajućim referencijama.

- Radi se o ozbiljnom izvođaču. E sad je lako biti general nakon bitke, ali ja mislim da ćemo nakon ovoga pojačati sigurnosne kriterije kako se ovo ne bi događalo, izjavio je ministar Bačić.

Upozorenje građanima kada su u blizini gradilišta u centru Zagreba


Policija i vatrogasci su na terenu. Još uvijek se ne znaju službene informacije. No zna se da se odlomio vijenac zgrade u dužini 25 metara, visok 80 cm, širok 40 cm i ukupne težine, prema neslužbenim procjenama inžinjera građevine, od 10-ak tona, kazala je novinarka HTV-a Zrinka Grancarić javljajući se ispred urušene skele u Klaićevoj ulici. Dodaje da je odlomljeni komad pao na skelu, a ne na cestu, što je bila pomalo olakotna okolnost.

U Zagrebu je mnogo zgrada sa skelama koje se obnavljaju nakon potresa. No građani nažalost ne prate baš znakove upozorenja i prolaze ispod skela, što nikako ne bi trebali. U blizini su i škole, a učenici ponekad znaju proći ispod skela, istaknula je Grancarić. Postavlja se i pitanje zašto se dopušta vozilima parkiranje ispred skela, jer je netko možda mogao sjediti u automobilu, parkirati se i slično. 

Noćas će se skidati ostatak vijenca i dio skele.

Prema riječima ravnatelja tog muzeja Miroslava Gašparovića, urušio se vijenac koji drži krovište. Kazao je da je bio u petak na tom dijelu i sve je izgledalo pod kontrolom, nije se vidjelo da bi se nešto moglo dogoditi.

- To je rizik kod ovakvih starih zgrada, je li bilo propusta ili nije ne znam, to će se morati tek utvrditi, rekao je.

U zgradi nije bilo zaposlenih, bili su samo radnici, među kojima nitko nije ozlijeđen.

Galerija
Skela i dio zgrade urušili se na automobile u Klaićevoj ulici , Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Skela i dio zgrade urušili se na automobile u Klaićevoj ulici , Foto: Patrik Macek/PIXSELLSkela i dio zgrade urušili se na automobile u Klaićevoj ulici , Foto: Patrik Macek/PIXSELLSkela i dio zgrade urušili se na automobile u Klaićevoj ulici , Foto: Patrik Macek/PIXSELLSkela i dio zgrade urušili se na automobile u Klaićevoj ulici , Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Susjedni stanari: Nekvalitetno se radi


Urušavanje ne iznenađuje susjedne stanare iz Klaićeve ulice, jer smatraju da se nekvalitetno radi.

- Oni taj građevinski materijal nisu bacali, spuštali niz tobogan nego su preko prozora bacali na asfalt. Mi smo stajali kao putnici na tramvajskom stajalištu. Između nas putnika i materijala je bila mala benigna mreža koja, da se nešto ovako desilo, ne bi nikoga od ničega zaštitila, izjavila je jedna od stanovnica u blizini. 

Korlaet: Grad je dovoljno siguran, ovo je incidentna situacija 


Upitan za savjet kako da građani hodaju središtem grada ako su slične situacije i ubuduće moguće, Korlaet je rekao da ne bi želio širiti paniku.

- Grad je dovoljno siguran i osiguran od samih izvođača i gradske vlasti, ovo je incidentna situacija iz koje ne bih radio neku generalizaciju, istaknuo je.

Premješta se zaštitna ograda i ukidaju parkirna mjesta. Najavio je da će se za početak vrlo vjerojatno zaštitna ograda premjestiti na rub kolnika i tamo više neće biti parkirna mjesta.

- Ova zgrada prolazi konstruktivnu obnovu, obnavlja se i ojačava njena konstrukcija , a rok za to je 10. lipnja ne bi li se stigla potrošiti sredstva iz Fonda solidarnosti koja iznose pet milijuna eura, rekao je.

- Nakon toga će gradilište biti zaustavljeno i čekat će se nastavak do cjelovite obnove, ali za to tek treba namaknuti sredstva, dodao je.

Ogromne prometne gužve


Zbog urušavanja zgrade i pada skele stvorio se prometni kolaps u Klaićevoj ulici. HAK je objavio u 21.19 da je u Klaićevoj promet do daljnjega u prekidu do križanja s Ulicom Andrije Kačića Miošića.

- To neće biti jednostavno počistiti, no prema informacijama koje sam dobio plan je da se počisti do noći. Morat ćemo se osloniti na alternativne prometne tokove i pješačenje, nadam se da će sve biti u redu, napomenuo je poslijepodne dogradonačelnik Korlaet.

Galerija
Zagreb: Ogromne prometne gužve u gradu zbog pada skele u Klaićevoj ulici, Foto: Goran Stanzl /PIXSELL
Zagreb: Ogromne prometne gužve u gradu zbog pada skele u Klaićevoj ulici, Foto: Goran Stanzl/pixsell Zagreb: Ogromne prometne gužve u gradu zbog pada skele u Klaićevoj ulici, Foto: Goran Stanzl /PIXSELL Zagreb: Ogromne prometne gužve u gradu zbog pada skele u Klaićevoj ulici, Foto: Goran Stanzl /PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!