Kleinberger: Štrajk radnika Čistoće nikome ne bi donio dobro

26.11.2022.

10:29

Autor: V.K./Studio 4/IMS/HRT

Darko Kleinberger

Darko Kleinberger

Foto: HTV / HRT

Nezadovoljstvo radnika Zagrebačkog Holdinga prije svega materijalnim statusom i dalje raste. Ako se idućih dana ne postigne dogovor s gradonačelnikom Tomaševićem - sve bi moglo kulminirati općim štrajkom kojem su najbliži radnici Čistoće. Problem nisu samo niske osnovice nego i masovni otkazi zaposlenika. Istodobno otvaraju se novi natječaji za koje nema velikog interesa građana. 

U emisiji Studio 4 gostovao je Darko Kleinberger, predsjednik Sindikata Zagrebparkinga i član pregovaračkog tima sindikata Zagrebačkog holdinga vezano za poboljšanje materijalnog statusa zaposlenika.  

Kleinberger je rekao kako se od 2019. godine nije mijenjao status zaposlenika u Zagrebačkom Holdingu, ali od onda do danas inflacija je „pojela” sve i situacija je gora nego 2019.

- U zadnjim godinama jako puno vozača čistoće odlazi trbuhom za kruhom, rekao je i dodao kako je plaća osnovni problem jer ista ne može zadovoljiti potrebe radnika.

Naglašava kako je osnovica plaće u Holdingu 3052 kune, a koeficijenti su ti koji povećavaju osnovicu.

- Najniža plaća čistača je oko 5 tisuća kuna mjesečno i kako kaže s tim se treba preživjeti, naglašava.

Pregovori se vode s gradskom upravom već 2 mjeseca, efektivno na razini 1-2 puta tjedno. Svi sindikati Holdinga sudjeluju u tome, ističe Kleinberger.

Naglašava kako se ne pregovara s gradskom upravom već s upravom Zagrebačkog holdinga. 

- Zbog manjka radnika i manjka vozila, kada se sve stavi zajedno, onda su problemi evidentni svuda. Štrajk je zadnja opcija, ako ne uspiju pregovori, naglašava.

Istaknuo je kako ne postoji zakonsko uporište za štrajk osim za štrajk solidarnosti.

Rekao je kako misli da će naplata putem vrećica za smeće donijeti u budućnosti samo gubitak „Čistoći”.

- Dogurat ćemo do toga da nem ne treba štrajk zato što i tako nećemo imati radnike za rad u „Čistoći”. Moramo dići plaće radnicima kako bi zadovoljili uvjet zbog kojeg želite raditi neki posao zbog plaće, a ne zato što vam je to lijepo, istaknuo je.

Na pitanje što bi se dogodilo da radnici čistoće sada počnu sa štrajkom, Kleinberger je rekao kako to u vrijeme Adventa nikome ne bi bilo dobro, a najmanje građanima Zagreba.

- Zadali smo si rok do 20.12. za pregovore jer si ne možemo dopustiti da pregovaramo za vrijeme Božića i Nove godine. Poučeni prošlim iskustvima, to je bila katastrofa, naglasio je.

Što se tiče kolektivnog ugovora, poslodavac je sve ispoštovao, ali nemaju namjeru isplatiti do Nove godine, jer kako kažu, nemaju novaca.

                                                                

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!