Holding poručuje korisnicima Čistoće: pišite prigovore

08.07.2022.

19:56

Autor: Barbara Ravbar/Dnevnik&P.F./HRT

Otpad

Otpad

Foto: Dnevnik / HRT

Nikako na zelenu granu. Dok se čeka da se novi sustav odvoza i naplate otpada počne primjenjivati, što je gradska uprava zbog nepripremljenosti projekta morala odgoditi na jesen, Zagreb se i dalje bori s gospodarenjem otpadom. Novi problem odvoz je miješanog komunalnog otpada.


Tjednima su bili pretrpani kontejneri za plastiku i papir, sada su do vrha pune kante za miješani komunalni otpad. Razlog je rjeđi odvoz, tvrde stanovnici zapadnog dijela grada.

- Prije je išlo u tjednu dva puta, a sad ide jednom. Znači, tog se nakupi baš. Po cesti bude i okolo kontejnera i svagdje. Ako će biti u subotu ja ću napuniti još dvije kante pune, tvrdi Andrija iz Zagreba.

U istočnom dijelu, u Dubravi, ništa bolje.

- Ništa ne voze po redu, kako je bilo prije. Voze svaki peti dan, rekao je Mladen iz Zagreba.

Iz Vijeća Gradske četvrti kažu nam da je odvoz u jednom trenutku potpuno stao.

- Bilo je zvanja na Gradsku četvrt i mene osobno i gospodina predsjednika osobno i drugih vijećnika da se nije odvozilo, ali to je očito bio bum u cijelom gradu, od Črnomerca do Sesveta. Zbog čega je to bilo, to bi trebali zvati Čistoću i njih pitati, istaknuo je Ilija Sliško,potpredsjednik Vijeća Gradske četvrti Gornja Dubrava.

U Čistoći priznaju da problema ima, ali tvrde da je svakom korisniku usluga na kraju pružena, samo u drugom terminu.

Podružnica Čistoća trpi posljedice višegodišnjeg nedovoljnog ulaganja u infrastrukturu i vozni park, niske raspoloživosti radne snage, ali i globalne krize koja utječe na dostupnost rezervnih dijelova za mehanizaciju i vozila. I ovim putem se građanima ispričavamo i molimo ih za razumijevanje.

Čistoća, Zagreb

Gradonačelnik tvrdi da se situacija normalizira.

- Sada je 95% odvoza otpada bez ikakvog kašnjenja, a 5% odvoza, odnosno ruta, ima neko kašnjenje. Znači nema preskakanja, nema neizvršavanja usluge, rekao je Tomislav Tomašević, gradonačelnik Zagreba.

No kako objasniti neobičnu situaciju na koju su nas snimkom s nadzornih kamera uputili stanovnici sjevernog dijela grada. Djelatnik Čistoće jedan kontejner prazni, a drugi samo zatvara i ostavlja neispražnjenim. Holding poručuje korisnicima - pišite prigovore.

- Ako korisnik smatra da mu nije izvršena usluga, odnosno da su mu izostala dva ili više odvoza miješanog komunalnog otpada, po zaprimanju jedinstvene uplatnice Zagrebačkog holdinga d.o.o., može uložiti pisani prigovor uz navođenje datuma izostanka odvoza, navode.

Dok gradska vlast ne riješi zadatak organizacije Holdinga i Čistoće, građani će se do učinkovitijeg odvoza otpada morati strpjeti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!