Klimatolog za HTV: Promjene se događaju brže nego što smo očekivali

29.09.2022.

19:26

Autor: T.V./Dnevnik/HRT

prof. dr. sc. Branko Grisogono, Geofizički odsjek Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu

prof. dr. sc. Branko Grisogono, Geofizički odsjek Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu

Foto: HTV / HRT

Ekstremne vremenske nepogode postaju dio naše svakodnevice. O tome što se to događa s vremenom u središnjem Dnevniku HTV-a govorio je gost prof. Branko Grisogono sa zagrebačkog Prirodoslovno-matematičkog fakulteta.

- Događaju se vrlo brze promjene, sustav je pomaknut iz standardne ravnoteže, ima previše energije, upumpana je unutra energija i zato imamo nagle i brze promjene i toga smo nažalost svjedoci, rekao je prof. Grisogono dodavši da je uzrok tome najvjerojatnije čovjek.


Ističe da se promjene događaju brže nego što smo očekivali.

- Umjesto da se događaju na dvije ili tri tisuće godina ili 10 tisuća godina, one se događaju u roku od 100 ili 200 godina. Mi smo sad već postigli 1,2 stupnja zagrijavanja od zadnjih 120 godina. I to je ta brzina, objasnio je.

Kaže da možemo smanjiti broj ekstremnih vremenskih pojava ili barem ublažiti njihove posljedice, ali ne možemo to učiniti jako brzo.

- Zato što oceani pamte dugo, oni imaju dugačku vremensku skalu od nekoliko stotina, ali i tisuća godina i atmosfera barem na 15-20 godina pamti jako. Mi možemo malo pomoći tako da smanjimo proizvodnju stakleničkih plinova, da se prilagođavamo tim promjenama i treba naravno i obrazovanje, tu se ne radi dovoljno, poručio je prof. Grisogono.

Naglašava da se Hrvatska nalazi među ugroženijim područjima u svijetu.

- Hrvatska je nažalost u području ugroženijih dijelova svijeta. Dakle, govorimo tu prvenstveno o Mediteranu i Arktiku i mi moramo biti spremni na požare, suše te nagle i brze poplave, čemu smo i danas svjedočili. Tu nam fali i obrazovanje, ali i da ministarstva ulože interes u tu problematiku i to ne samo deklarativno, rekao je prof. Grisogono.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!