Spasili djevojčicu s minimalnim izgledima za preživljavanje, izašla je iz Klaićeve!

17.12.2021.

10:20

Autor: M.Š./HRT

Djevojčica Anđela s majkom i medicinskim osobljem

Djevojčica Anđela s majkom i medicinskim osobljem

Foto: Josip Regovic / PIXSELL

Održana je konferenciju za novinare u povodu velikog uspjeha hrvatske medicine, oporavka i izlaska iz bolnice djevojčice koja je nesretno stradala u padu s traktora. Izgledi za preživljavanje petogodišnje Anđele bili su minimalni, ali danas, nakon pet mjeseci, izašla je iz bolnice. 

Djevojčica je prilikom dolaska u bolnicu u srpnju 2021. imala minimalne šanse za preživljavanje zbog teških oštećenja i ozljeda čak šest organskih sustava, a u petak se otpušta iz bolnice kao zdrava, pokretna i funkcionalna djevojčica.

- Velik uspjeh naše klinike i suradnih klinika. Ovo je pobjeda humanosti iz aspekta bezuvjetne i nesebične jednoj djevojčici koja je strani državljanin. Priča je počela tijekom srpnja ove godine pozivom ministra Vilija Beroša. Vrlo teško stradala djevojčica s mutilirajućim ozljedama. Odmah smo organizirali prijevoz u našu ustanovu. Proces liječenja izuzetno težak i kompleksan, trajan je do danas. Imali smo nesebičnu, predanu i neplemenitu pomoć drugih zdravstvenih ustanova, kroz posljednjih pet mjeseci. Želim zahvaliti svima onima koji su sudjelovali, rekao je na početku ravnatelj Klinike za dječje bolesti u Zagrebu Goran Roić.

Zahvalio je Ministarstvu zdravstva i ministru, kao u ovom slučaju, ali i u podršci Klinici.

- Posebno ističem projekt nove Nacionalne dječje bolnice. Vjerujem i živim taj projekt, uvjeren sam da i ovakvi slučajevi simbolično i vrlo konkretno pokazuju, da RH i naš zdravstveni sustav, a nadasve naši mali pacijenti zaslužuju jedan takav projekt, u kojem piše za sljedećih 30 s pogledom na 50 godina. 

Teško ozlijeđeno šest organskih sustava

Doktor Stjepan Višnjić, specijalist dječje kirurgije i pročelnik Klinike, rekao je nešto više o ovome slučaju.

- Meni je drago nakon tri godine i priče o Maši imamo još nešto što zavređuje pažnju i što je zaista raritetni uspjeh. Svi znate da je tog 25. srpnja u medijima bila ta teška prometna nezgoda kod Slavonskog Broda. Kada je ministar ponudio pomoć, ekipa iz Slavonskog Broda je signalizirala da je najteži pacijent djevojčica iz Bosanskog Broda koju je pregazio traktor, radi se o maloj Anđi. Ekipa u Bosanskom Brodu pod rotirkama su došli u bolnicu Josip Benčević, izvađena je slezena i zaustavljena su krvarenja. Zaključili su da trebaju pomoć ekspertne ustanove, ministar je sugerirao da smo mi to, objašnjava. 

Kod male Anđele, stare pet godina, bilo je ozlijeđeno šest organskih sustava.

- Nije mogla disati spontano, 20 dana je bila respiratoru. Imala je ozbiljna oštećenja u trbuhu, urotrakta, ozbiljna oštećenja lokomotornog sustava, kože i kožnog pokrova te vrlo ozbiljna oštećenja reproduktivnog sustava. 

Tri faze liječenja

Dodaje da su bile tri faze, prva je bila faza reanimacije i stabilizacije koja je trajala 20 dana. Radilo se o stalnoj borbi za život.

- 6. kolovoza smo procijenili da je situacija relativno stabilna i da se može krenuti u fazu rekonstrukcije, dodaje.

Nakon druge faze, i oslobođenja od infekcije, došlo se o faze dubinske rekonstrukcije.

- Pitanje je bilo kako rekonstruirati zdjelicu, zahvalio bi se kolegama iz Klinike za traumatizam, dodaje Višnjić, da se radilo o briljantnoj rekonstrukciji primarijusa Đurđevića.

"Smrtnost u ovakvim slučajevima 98%"

Zadnja je operacija bila zapravo spajanje svih otvora na trbušnoj stijenci, rekonstrukcija probavnog trakta, što je napravljeno prije nešto manje od mjesec dana.

- Na kraju možemo reći da su tri faze liječenja trajale 90 dana, da je bilo potrebno 16 velikih zahvata da bi se došlo do ove faze, za tih 16 operativnih zahvata sudjelovalo je 12 kirurga, sudjelovali su liječnici iz četiri zagrebačke klinike, dodaje Višnjić.

Kada je došla, s obzirom na težinu ozljeda, smrtnost je iznosila 98%, dodaje doktor Višnjić, a danas je pokretna, kontinentna i funkcionalna djevojčica. 

Djevojčica Anđela s majkom i medicinskim osobljem

Djevojčica Anđela s majkom i medicinskim osobljem

Foto: Josip Regovic / PIXSELL

- Uspjeh veliki za nas i za bolnicu. Mislim da su svi svjesni koliko su joj pomogli, kako je to bilo teško da je dijete bilo životno ugroženo. Hvala Bogu, ostala je živa sa svim normalnim funkcijama, što da kažem, hvala vam svima. Raduje se što ide kući, istaknula je majka malene Anđeline, Dragana.

Nasmiješena Anđelina raduje se što ide kući i poručuje što će prvo napraviti kada dođe.

- Igrati se. 

Ispred Klaićeve u Zagrebu, u podnevni se Dnevnik javila naša reporterka Matea Mikić.

- Ne samo da je zdrava i pokretna već vedra i vesela. Rekla nam je da se najviše veseli što će vidjeti tatu i brata, a da prvo što će zaigrati jest igra skrivača. No da bi sve to milo moguće liječnički tim je odradio lavovski posao, kada je zaprimiljena imala je jako teške ozljede, liječnici nisu bili optimistični, predviđali su joj svega 2% šanse za preživljenje,

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!