Klinika za ženske bolesti i porode KB-a Merkur privremeno se seli u druge bolnice

09.09.2022.

19:39

Autor: Ruža Ištuk/T.V./Dnevnik/HRT

Klinika za ženske bolesti i porode u KB Merkur

Klinika za ženske bolesti i porode u KB Merkur

Foto: Marko Prpic / PIXSELL

Klinika za ženske bolesti i porode u bolnici Merkur zbog obnove od potresa zatvara svoja vrata. Hitni ginekološki prijam radi do srijede, ambulantni i specijalistički pregledi obavljat će se u KBC-u Sestre milosrdnice, gdje će početkom listopada biti smještene i onkološke pacijentice. Njihovo rodilište u kojemu imaju oko 2000 poroda na godinu seli se u bolnicu u Vinogradskoj i na Sveti Duh. Pred svima je, kažu, razdoblje puno izazova.

U čekaonici u KB-u Merkur od srijede više neće biti trudnica. Marija Jerbić treba roditi za mjesec dana i put do drugog rodilišta dulje će trajati.

- Živim u Dubravi i neće mi biti problem, samo želim da to bude organizirano kako treba i nadam se da neće biti nekih pretjeranih gužvi u bolnicama i da ćemo biti smještene kako treba, ističe Marija.

Istom se nada i Tanja.

- Važno da su ovi liječnici ondje, to je najbitnije, kaže.

Klinika sa 66 postelja, među kojima su i one za onkološke pacijentice, i s oko 2000 poroda godišnje na dvije godine zatvara svoja vrata. Sele se u KBC Sestre milosrdnice i na Sveti Duh.

- To nisu samo žene, ginekološki pacijenti, tu su rodilje, tu su i mala djeca, novorođenčad koja može biti i prijevremeno rođena, objašnjava izv. prof. dr. sc. Željko Duić, prim. dr. med. i predstojnik Klinike za ženske bolesti i porode KB-a Merkur.

Izazov je i skladištenje i preseljenje skupe opreme, baš kao i novo radno okruženje za 150 zaposlenika Klinike.

- Jesu li svi zadovoljni, je li svakomu drago ići iz svoje kuće, ja sam ovdje proveo gotovo 40 godina i najviše bih volio da odem u mirovinu odavde. Za sada moramo biti svi strpljivi i imati razumijevanja jedni za druge, dodaje izv. prof. Duić. 

U KBC-u Sestre milosrdnice čekaju ih otvorenih vrata. Radit će u dvije smjene, a broj porođaja u njihovu rodilištu mogao bi prijeći 4000 godišnje.

- Nećemo biti strogo razdvojeni, nit ćemo moći razdvajati pacijentice, nego ćemo raditi svi sve. Tako da ćemo imati i 4 operacijske sale, povećat će se broj i onkoloških pacijentica, sve pacijentice će biti zbrinute, ističe prof. dr. sc. Krunoslav Kuna, dr. med. i predstojnik Klinike za ženske bolesti i porodništvo KBC-a Sestre milosrdnice.

One iz okolnih županija upućuje se u bolnice u Sisku, Karlovcu, Bjelovaru i Zaboku.

- Spremni smo u potpunosti prihvatiti rodilje i trudnice iz Krapinsko-zagorske županije i iz okolnih dijelova Zagrebačke županije i Grada Zagreba, poručuje doc. dr. sc. Rajko Fureš, dr. med. i voditelj Odjela za ginekologiju i porodništvo OB-a Zabok."

Smještaj na dulje vrijeme za rodilje iz KB-a Merkur priprema se na bivšem COVID odjelu bolnice u Dubravi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!