Klisović o otvaranju predmeta protiv Tomaševića: Ne bih ništa prejudicirao

10:51 / 13.07.2021.

Autor: V.G./HRT/Hina

Joško Klisović

Joško Klisović

Foto: HTV / HRT

Joško Klisović, predsjednik Gradske skupštine, održao je prvu konferenciju za medije uoči druge sjednice Gradske skupštine na kojoj je govorio o točkama dnevnog reda, ali i otvaranju predmeta protiv gradonačelnika Tomaševića pred Povjerenstvom za sprječavanje sukoba interesa.

Prvu radnu sjednicu karakterizirat će to da će se prijeći na potpuno digitalni način poslovanja, a dokumenti će biti dostupniji zastupnicima. To će kroz određeno vrijeme, rekao je Klisović, stvoriti i uštede jer neće više biti potrebno printati ogromne količine radnih materijala.

- Dajemo doprinos zelenim politika za koje smo se zalagali cijelo ovo vrijeme, rekao je.

Sjednica će se održati u četvrtak u 9 sati, a koliko će trajati - ovisi o raspravi zastupnika. Ako ne završi isti dan, nastavit će se idući. Na dnevnom redu je mnogo točaka, a Klisović je istaknuo Izvješće o izvršenju proračuna.

- Bit će prilika da se podsjetimo na koji način se trošio novac za stvari koje su često bile u medijima, od pitanja žičare do spomenika, fontana ili nadstrešnica.

Jedna od točaka je i plaća predsjednika Skupštine, koja će se smanjiti u odnosnu na onu do sada.

- Koeficijent 7,14 se smanjuje na 6,50 kako bi se uskladila s plaćom gradonačelnika. Smatrao sam da je njegov posao složeniji i da bi plaća predsjednika Skupštine mogla biti niža, rekao je Klisović.

Glavna točka dnevnog reda bit će preustroj Gradske uprave.

- Dosadašnjih 27 gradskih ureda smanjeno je na 16, odnosno 15+1, što je stručna služba Skupštine. Gradonačelnik je stavio u obrazloženje, s čim se slažem, da priču treba vratiti na tajništvo Skupštine čime će ova institucija biti ustrojena kao cjelovita institucija. U drugom koraku kada budemo htjeli uspostaviti tajništvo, morat ćemo promijeniti Zakon o gradu Zagrebu, morat će se ići u Sabor no to u ovom trenutku nije prioritet, rekao je Klisović.

Novi ustroj Gradske uprave trebao bi stupiti na snagu 31. listopada. Nakon toga slijedi sistematizacija radnih mjesta te objava natječaja za preostala slobodna radna mjesta.

- Svi poslovi koji su se dosad obavljali u Upravi, obavljat će se i dalje, niti jedan neće nestati iako imamo manje ureda. Neki klubovi u već najavili amandmane na ovakav preustroj Gradske uprave, ističući da europski projekti moraju biti negdje zastupljeni. Isto tako i Ured za branitelje, ja ću danas primiti predstavnike branitelja i razgovarati u preustroju, rekao je Klisović.

Na dnevnom redu je i kratkoročno zaduženje od 400 milijuna kuna. Klisović je istaknuo kako Grad mora osigurati likvidnost.

- Ne smije doći do blokade ili eventualnog domino efekta ako se obveze prema dobavljačima ili Holdingu neće plaćati, to može dovesti do kaotičnog stanja i zato idemo u zaduživanje, rekao je.

Zastupnik Mosta Goluža zatražio je izvješće o Dječjoj bolnici Srebrnjak, u kojem traži da gradonačelnik podrobnije izvijesti o stanju u bolnici te da kaže u kojoj je fazi realizacija projekta translacijske medicine.

Zastupnici će raspravljati i o imenovanju članova Uprave i Nadzornog odbora Holdinga.

- Klub HDZ-a je to predložio. Gradonačelnik će imati priliku objasniti kakvo je stanje zatekao u Holdingu i koji su ga čimbenici primorali da brzo reagira i napravi hitne izmjene u vodstvu, rekao je predsjednik Skupštine.

Otvorena dva predmeta protiv Tomaševića

Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa otvorilo je dva predmeta protiv gradonačelnika Tomislava Tomaševića.

- Građani očekuju da se brzo poduzmu potezi koji osiguravaju novi način funkcioniranja i provođenje politika za koje ste dobili njihov mandat na izborima. Pričekajmo da vidimo kako će završiti Povjerenstvo sa svojim odlučivanjem. Postoji povijest sličnih predmeta pred Povjerenstvom. Neke nove najave Povjerenstva odudaraju od onoga što je Povjerenstvo do sada znalo izjaviti, ne bih prejudicirao i proglašavao nekoga krivim dok ne vidimo što će Povjerenstvo odlučiti i da li će zadržati konzistentnu liniju svoga rada, rekao je Klisović.

- Važno je da pravno tumačenje zakona bude u kontinuitetu jer ako nije tako građani se opravdano pitaju koja je razina pravne sigurnosti i da li se sa svakim novim sastavom Povjerenstva mijenja tumačenje zakona, dodao je.

Naglasio je kako uvijek postoji i mogućnost za upravnu tužbu protiv odluke Povjerenstva.

- Znam da je javnost iziritirana poučena dosadašnjim iskustvom, pogotovo tijekom vlasti Bandića, ali i drugih stranki koje su obnašale vlast, posebice HDZ-a. To pogodovanje često se vezuje uz bliske odnose. I HDZ je imao predmet kad je jednom donatoru dodijelio visoku funkciju, a koliko znam Povjerenstvo se očitovalo da to nije kršenje zakona o sukobu interesa, rekao je Klisović.

- Mi razgovaramo o standardu koji želimo da se poštuje u Zagrebu i Hrvatskoj, ali pritom ne treba ići iz  jednog ekstrema u kojem smo bili prijeći u drugi, i time otežati funkcioniranje. Moramo pronaći ravnotežu. 

Klisović je rekao da se kod donošenja novih odluka mora poštivati zakonsku proceduru.

- Najmanje što želimo da se radi nezakonito, onda ni brzina baš ne pomaže jer ste napravili veći problem nego što ste riješili. Zakonito postupanje će biti sine qua non, poručio je.

Roditelj-odgajatelj se treba analizirati, koalicija još razgovara

Komentirao je i mjeru roditelj-odgajatelj, za koju kaže kako je i dalje predmet razgovora koalicijskih partnera.

- Još uvijek se analiziraju svi njeni dosadašnji učinci i načini na koji bi se ona mogla revidirati. Konkretan prijedlog SDP-u nije prezentiran, samo određena razmišljanja, argumenti, podaci i informacije. Mjera nije ostvarila željeni učinak zbog kojeg je donesena, ostvarila je niz učinaka koji nisu bili željeni, sigurno zahtjeva određenu reviziju, kazao je Klisović.

U vezi nedavnih iskaza nezadovoljstva zastupnika Renata Peteka oko poteza gradonačelnika i pitanja hoće li glasati zajedno sa SDP-ovim klubom, Klisović kaže da je Petek nezavisni zastupnik u klubu SDP-a te je uvjeren da će glasati kao i sam klub.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!