18:40 / 30.10.2020.

Autor: Hina/HRT

Kninska bolnica preuzimat će pacijente s COVID-om

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

U Splitu je održan sastanak o organiziranju zdravstvene službe u vrijeme epidemije kako bi se pomoglo KBC-u Split.
Stožer civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije organizirao je sastanak s vodstvom svih domova zdravlja u županiji na kojem se raspravljalo o organiziranju zdravstvene službe u vrijeme epidemije kako bi se pomoglo KBC-u Split u slučaju potpune popunjenosti te bolnice.

Na sastanku je bila i Tatjana Šipalo Lilić, ravnateljica Opće i veteranske bolnice Knin, kako bi se razmotrile mogućnosti da se i u toj bolnici na području Šibensko-kninske županije u slučaju potrebe i daljnjeg pogoršanja epidemiološke situacije smjesti dio pacijenata za koje ne bi bilo mjesta u splitskom KBC-u.

- Glavni motiv sastanka je očuvanje bolničkog zdravstvenog sustava u KBC-u Split, rekao je načelnik Stožera civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije Luka Brčić nakon sastanka. Podsjetio je da u splitski KBC gravitira oko milijun ljudi, od Zadra do Dubrovnika. Prema njegovim riječima, stanje u KBC-u još nije alarmantno i pod nadzorom je jer je trenutačno hospitalizirano 70 zaraženih osoba, što je 50 posto kapaciteta za tu namjenu.

- Opća veteranska bolnica u Kninu mora služiti i drugim pacijentima. Onoliko kapaciteta koliko bude slobodno u bolnici u Kninu može poslužiti za zbrinjavanje bolesnika tako da održimo sustav KBC-a Split funkcionalnim u cijelosti, izjavio je ravnatelj splitskog KBC-a Julije Meštrović, koji je i koordinator za smještaj i liječenje oboljelih od bolesti COVID-19 za sve četiri dalmatinske županije. Objasnio je da splitski KBC može primiti 148 zaraženih bolesnika, ali će u slučaju potrebe morati reagirati i prije.

Zapošljavanje njegovateljica

Meštrović je rekao i kako se pet umirovljenih liječnika prijavilo za pomaganje splitskom KBC-u, a u trijažnim centrima u KBC-u već pomažu i studenti. Luka Brčić najavio je da će županija osigurati dodatna sredstva za angažiranje medicinskog osoblja, posebno njegovateljica. S tim u vezi kontarktirat će sa Zavodom za zapošljavanje. Također je rekao kako smještaj bolesnika u Spaladium arenu zasad nije solucija, ali da ni to ne treba isključiti kao krajnju opciju.

Meštrović je odgovarajući na novinarska pitanja ocijenio vrlo ozbiljnom trenutačnu epidemiološku situaciju. Ponovio je kako postoji mogućnost da se u slučaju potrebe splitska bolnica na Križinama prenamijeni u COVID bolnicu, kao što je to bio slučaj tijekom prvog vala epidemije.

- To je uvijek opcija ako ne budemo mogli drukčije, rekao je. Dodao je kako se u tom slučaju splitska bolnica na Firulama "praktično svodi na liječenje životno ugroženih hitnih bolesnika i nekih drugih, primjerice onkoloških bolesnika, a svi to želimo izbjeći".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!