Udruga Sjena najavila prosvjed zbog Zakona o osobnoj asistenciji

29.03.2023.

Zadnja izmjena 12:56

Autor: HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: HRT / HTV

Udruga Sjena izrazila je u srijedu razočaranje ishodom sastanka u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike oko prijedloga Zakona o osobnoj asistenciji te najavili prosvjed jer novi zakon ograničava i oduzima neke usluge osobama s invaliditetom.


Udruga je na sastanku iznijela razloge neslaganja s tim zakonom kao i prijedloge koje smatraju da su ključna sastavnica zakona o osobnoj asistenciji i bez kojih zakon ne bi trebao izaći.

- Ministar Marin Piletić nije bio prisutan na tom sastanku iako je izrazio želju da bude. Nama je jako žao zbog toga što s osobama koje mi jako dobro poznajemo godinama, a koje rade u ovom ministarstvu nažalost nismo mogli adekvatno komunicirati jer je sastanak ispao totalno razočaranje, komentirala je čelnica udruge Suzana Rešetar nakon sastanka.

- Prepun je nerazumijevanja merituma stvari, odnosno o potrebama i kako osobe s invaliditetom uopće žive, a kako će tek živjeti s predloženim zakonom, kazala je Rešetar.  

Dodala je da je državna tajnica Marija Pletikosa izjavila da je zakon vrlo dobar iako u suštini on ograničava, oduzima neke usluge i zapravo ne daje priliku osobama s invaliditetom u uključivanje u zajednicu i pravo na neovisno življenje.

Poručila je da se ne može govoriti da je Hrvatska socijalna država dokle god dobivamo informacije iz Ministarstva da čekamo i da je potrebno vrijeme da se naprave usluge za našu djecu.

Sljedeći korak je, kaže, definitivno planiranje prosvjeda, iako im to nije u interesu jer ga je vrlo teško organizirati s obzirom na to da su im članovi jako bolesni.

- Ali, nećemo odustati od borbe za zajamčena ljudska prava naše djece i našim obiteljima, poručila je Rešetar, dodavši da će krenuti odmah u planiranje s njim, a planiraju ga održati do početka školske godine.

Smatraju da bi sve to trebao biti dovoljan alarm premijeru da nešto ozbiljno ne štima i da ih sasluša.

- Mislimo da bi nas trebao pozvati, ako već ima moć davati naloge ministru, da čuje o čemu mi pričamo. Jer u ovakvom Ministarstvu, s ovakvim tajnicama, savjetnicama, ravnateljicama uprava mi ne možemo uspostaviti ljudski dijalog, zaključila je Rešetar.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!