Plenković: Ako Milanović predloži Dobronića, podržat ćemo ga

05.10.2021.

09:02

Autor: HRT

Andrej Plenković

Andrej Plenković

Foto: Sanjin Strukić / PIXSELL

U Banskim dvorima održan je sastanak vladajuće većine, a jedna od tema bila je izbor predsjednika Vrhovnog suda. Izjavu nakon sastanka dao je premijer Andrej Plenković. Rekao je da će saborski odbor pozitivno ocijeniti i kandidata Mrčelu i kandidata Dobronića. Onda to odbor šalje predsjedniku Milanoviću. Ako on Saboru pošalje kao prijedlog Dobronića, parlamentarna većina će glasovati za njega.

- Održali smo sastanak parlamentarne većine. Imali smo nekoliko tema. Prva je bila oko izbora predsjednika Vrhovnog suda. Proteklih mjeseci vidjeli smo da se na pogrešan i kriv način pokušava prikazati izbor predsjednika Vrhovnog suda kao spas i ključ reforme hrvatskog pravosuđa. Naravno da to nije točno. Predsjednik Vrhovnog suda prvenstveno ima ovlasti organizacije rada tog suda. Reformu pravosuđa provodi Vlada i Hrvatski sabor. U fokusu reformi pravosuđa je smanjenje broja neriješenih predmeta, jačanje neovisnosti i jačanje kapaciteta te jačanje profesionalnosti sudaca, objasnio je Plenković.

- Proteklih mjeseci mogli smo primijetiti da su suci bili sustavno omalovažavani i blaćeni. Zbog takvog ozračja dobili smo i kritiku iz Europske komisije. Povjerenje u pravosuđe, koje je ionako nisko, srozano je kroz proces do mjere gdje su položaj i percepcija sudaca svedeni na grane koje nikada nisu bile gore. Percepcija nije točna i štetna je. Slažemo se da je pravosuđe potrebno mijenjati, ali to se radi konkretnim reformama, jačanjem, a ne rušenjem povjerenja u struku, rekao je premijer.

Nije Vlada kriva za dugotrajnost izbora predsjednika Vrhovnoga suda

Premijer je naglasio i da nije Vlada ta koja stoji iza dugotrajnosti postupka izbora, rekavši kako je predsjednik Republike taj koji je predlagao kandidatkinju (Zlatu Đurđević) suprotno proceduri, što je kasnije rezultiralo ponavljanjem natječaja.

U obraćanju je upozorio i na činjenicu da se prilikom izbora predsjednika Vrhovnoga suda 2013. godine, kada ga je kao predsjednik Republike predlagao Ivo Josipović, a parlamentarnu većinu vodio Milanović, nije tražilo da nova osoba na čelu Vrhovnoga suda bude netko tko nije iz redova sudaca Vrhovnoga suda.

- Tada Vrhovni sud nije bio kvalificiran kao "boys club", nisu u njemu "suci uživali kao prasci", nije bilo "plavih loknica", ni "kapica" rekao je, te podsjetio da je tada, na treći mandat za redom, izabran Branko Hrvatin, u tišini, bez javnog poziva, bez ikakve rasprave.

Dobronić je čovjek integriteta

- Što se tiče nas, sudac Dobronić zadovoljava uvjete javnog poziva. On je u svojoj karijeri donio bitnu presudu u slučaju "franak" i kandidirao se u zakonu propisanoj proceduri. Prema našim procjenama, riječ je o poštenom čovjeku, čovjeku integriteta i zasigurno nesklonog korupciji u bilo kojem pogledu. No želim reći da je malo vjerojatno da bi se u idućim postupcima mogao javljati bilo tko bolji. Stoga ćemo sutra, kao što smo zaključili na sastanku, podržati i pozitivnim ocijeniti i nastupe kandidata Mrčele i kandidata Dobronića, rekao je Plenković te dodao da se radi na paketu antikorupcijskih zakona.

- Što se tiče glasovanja na saborskom odboru, ono će biti onako kako sam rekao, a nakon toga slijedi procedura. Odabir gospodina Dobronića je stav predsjednika i prije nego što je završena procedura. Stav parlamentarne većine je takav da smo nakon temeljite analize donijeli i politički stav te smatramo da je dobro za hrvatsko društvo i pravosuđe da se ovaj proces okonča, dodao je premijer.

- Odbor će sutra donijeti pozitivnu ocjenu i za Mrčelu i za Dobronića. To se šalje predsjedniku Republike i on šalje svoj prijedlog Saboru, samo jednog kandidata. Ako pošalje kao kandidata Dobronića, vladajuća većina će podržati Dobronića, objasnio je premijer.

Plenković o COVID potvrdama u zdravstvu i socijalnoj skrbi te prosvjedima

- Iz ovog što ja vidim podatke, ogromna većina djelatnika na vrlo razuman način doživjela je uvođenje COVID potvrda, koje su uveden i radi njihove zaštite i zaštite pacijenata. Ovo što se oko bolnica okupljaju ljudi koji nemaju veze s bolnicama, to je dio demokracije i političkog folklora, rekao je premijer Plenković. 

Pozicija Hrvata u Srbiji i šire

- Što se tiče udžbenika osmog razreda gdje se negira postojanje hrvatskog jezika, i veleposlanstvo i Ministarstvo vanjskih poslova imaju jasnu zadaću da prosvjeduju prema institucijama Srbije da je to nedopustivo. Mislimo da je to sramotna politika, na taj način tretirati jezik hrvatske manjine koja živi od Srbije, a to je i nedostatak poštovanja Hrvatske kao susjedne zemlje. Očekujem da to Srbija ispravi, takve anomalije u njihovim udžbenicima, i ne vidim koja je to namjera i s kojom se mudrošću i pameću to dogodilo. To ću reći i osobno predsjedniku Vučiću, koji će biti danas i sutra u Sloveniji na summitu, istaknuo je Plenković.

O cijeni energenata

- Ministar Ćorić je ekstenzivno govorio o tome. Mi želimo s alatima koje imamo na raspolaganju učiniti sve da ne dođe do povećanja troškova struje i plina tijekom zime, u sezoni grijanja. Globalni poremećaji, posebno što se tiče plina, su izrazito veliki. To će biti i danas tema kojom ćemo se malo baviti na sastanku Europskog vijeća, a više za 15-ak dana u Bruxellesu. Vlada je budna i prati situaciju i ako bude neke potrebe, djelovat ćemo, rekao je premijer.

O nabavi vojnih zrakoplova

- Što se tiče priprema za dovršetak rada na sporazumu odnosno ugovoru između Hrvatske i Francuske, to ide dobro, na njemu se temeljito radi, stručno, s punom sviješću da je ugovor važan. Za novac, radi se o milijardi eura, dobiti izvrsnih 12 zrakoplova koji će doći u Hrvatsku 2024. Jako smo mudro napravili financijsku konstrukciju i neće dodatno utjecati na pitanje deficita, s obzirom na to da nam je cilj ući u europodručje 2023. Pozvao sam i predsjednika Macrona da dođe u Hrvatsku i očekujem da se to realizira tijekom jeseni, rekao je Plenković.

O Zagrebu

- Očito je da u Zagrebu imaju problem u odabiru kadrova Holdinga. Ekspresno su smijenili ljude koje su sami doveli da zamijene ljude koji su bili ranije. Koliko je zahtjevno voditi Zagreb, oni koji su dobili povjerenje na izborima shvaćaju očito iz dana u dan. Svaki dan čitam o nekim kosturima iz ormara, teško je ovo i ono, pa mi suza kane kad vidim da je upaljeno svjetlo u gradskoj upravi u 21:30. Ovdje je svjetlo zadnjih pet godina i subotom i nedjeljom, ali nitko nije pustio suzu, a nismo ni mi nešto naricali nad vlastitom sudbinom. Treba tu još dosta treninga za funkcioniranje grada. Grad Zagreb je i moj grad i o kojem vodimo računa, izmijenit ćemo zakon o obnovi i intenzivirati obnovu, dali smo gradu 150 milijuna kuna beskamatnog zajma da riješimo problem likvidnosti s kojim se suočava aktualna gradska uprava. Dat ćemo ruke, nećemo plakati, baviti se kosturima i željenjem, nego ćemo raditi ozbiljno. Očekujem od svih koji su dobili povjerenje da rade isto, rekao je predsjednik Vlade.

- Koalicijski partneri sastali su se kako bi razgovarali o svih petero kandidata za čelnika Vrhovnog suda, uključujući i kandidata predsjednika Zorana Milanovića, a znamo već nekoliko mjeseci da će on službeno Saboru predložiti suca Trgovačkog suda Radovana Dobronića. Sutra će na sjednici saborski Odbor za pravosuđe održati glasovanje, javio je u podnevnom Dnevniku novinar HRT-a Šime Vičević.

- Podsjećam, prije nepuna 4 tjedna svi kandidati su saslušani, no tada je glasovanje odgođeno zbog toga što je HDZ tražio više informacija vezanih uz stegovni postupka koji je otvoren nad sucem Dobronićem zbog nepoštovanja godišnje sudačke norme, dodao je.

Vičević je rekao kako je vrlo važno istaknuti da mišljenje saborskog Odbora za pravosuđe nije obvezujuće za predsjednika Milanovića.

- Odluka Odbora ni na koji način u pravnom smislu ne može poljuljati njegovu odluku da njegov kandidat bude sudac Dobronić. Što se tiče stajališta vladajuće većine, ono je važno zbog konačnog ishoda ovog trećeg javnog poziva. Naime, u idućim tjednima na plenarnoj saborskoj sjednici očekujemo najprije raspravu, a potom i glasovanje o prijedlogu predsjednika Milanovića. U rukama vladajuće većine leži odgovor na pitanje hoće li ovaj treći javni poziv završiti uspješno ili ne, rekao je Vičević.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!