Kod Makarske preminula strana državljanka

07:56 / 30.07.2021.

Autor: Franka Jović Tonkli/Dnevnik/HRT/IMS/D.D.

Biokovo (ilustracija)

Biokovo (ilustracija)

Foto: Milan Sabic / PIXSELL

Strana državljanka preminula je kod Makarske, objavio je sinoć lokalni HGSS.

HGSS-ova stanica Makarska preko Centra 112 primila je obavijest o nestaloj stranoj državljanki koja je planinarila sa kćerkom i njenim prijateljem iz zaseoka Vitlići prema Skywalku na Biokovu.

- Po povratku u zaselak odlučila je sjesti i odmoriti se dok kći i prijatelj odu po auto i dođu po nju. Kad su došli, nju nisu zatekli na dogovorenom mjestu. Odmah po dojavi na teren izlazi 19 spasilaca HGSS-ove stanice Makarska koji pretražuju teren prema pravilima brze pretrage. Unesrećena je nađena bez svijesti te joj je pružena prva pomoć oživljavanja, nažalost, bez uspjeha, objavili su iz HGSS-a.

- Nakon 15 minuta su nas pozvali, mi smo došli i sve pretražili u krug i jednostavno samo niže dolje 100 metara je pronađena u besvjesnom stanju. Na kraju smo konstatirali i smrt, opisuje Ante Fedor Kukavica, pročelnik Stanice Makarska - HGSS.

Baš na mjestu gdje je turistica posljednji put viđena živa, na izmaku snaga srećemo dva Belgijca. Bez kapi vode, jezik se već plete.

- Sad idemo u nizinu i... strašno sam iscrpljen, rekao je belgijski turist moleći vode. Imali su sreću naići na ljude kojima je Biokovo drugi dom.

- U kontaktu smo s više veleposlanstava koji su bili zabrinuti, i u dogovoru smo s njima da će objaviti, apelirati na svoje sugrađane da ne osvajaju Biokovo i ostale vrhove po ovakvim vremenskim uvjetima, kaže Željko Međurečan, HGSS Makarska.

Samo jučer, na dan kada su svi alarmi upozoravali na toplinski val, više od tisuću i pol ljudi ušlo je u Park prirode, a broje se samo oni koji uđu na glavni ulaz.

Red za Nebesku šetnicu postoji već u 5 sati ujutro!

- Previše je turista koji nisu u naravi planinari, a željni su popet se do nekog vrha zbog neke panorame, zbog nekog selfija, i onda se događaju ovakve stvari, rekao je Stipe Bušelić, HGSS Makarska.

Iz HGSS-a planinarima poručuju kako nijedan cilj ili vrh nije vrijedan rizika koji nose visoke temperature i teška dehidracija.

Pročelnik HGSS-a Split Darko Gavrić Čerčo naglašava da cilj nije "ustrašiti turiste" i odgovarati ih od boravka u planinama, već da je cilj educirati ih o tome kako se zaputiti u planine na siguran način.

Kaže kako osim što je potrebno da se turisti samostalno informiraju, da je potrebna i suradnja i edukacija od lokalne samouprave i turističkih zajednica.

- Nažalost, još jedan život je nepovratno izgubljen zbog previda na koje HGSS neprestano upozorava. Nadamo se da je ovo zadnje upozorenje svima koji pod svaku cijenu pokušavaju u najtežim uvjetima "osvajati" Biokovo, zaključuju u HGSS-u.

Nesretna Poljakinja prva je ovogodišnja žrtva na Biokovu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!