20:25 / 18.07.2021.

Autor: Ivana Šilović/I.H./Dnevnik/HRT

HGSS opet u akciji

HGSS spasio četiri života

HGSS spasio četiri života

Foto: Dnevnik / HRT

Obučeni su za sve situacije, često idu tamo kamo ljudska noga nikada nije kročila. Hrvatska gorska služba spašavanja i danas je - u moru bračkog kanala - spasila četiri života.

Jutros malo prije 7 sati HGSS-ova ispostava Brač dobila je poziv za pomoć. U bračkom kanalu, dvije milje od Omiša, prevrnula se brodica, četvero ljudi u moru.

- S našim plovilom izašli smo na teren u roku od 15 tak minuta, našli smo unesrećene, popeli ih na brod i dovukli. Do nesreće je najvjerojatnije došlo zbog valovitog mora, jutros je bila bura, rekao je David Pivalica iz HGSS-ove Stanice Split ispostava Brač.

Ljeto je posebno izazovno za spasioce. U proteklih tjedna dana samo na širem području Splita imali su još sedam akcija, srećom sve je dobro završilo.

- Akcije su bile Biokovo, kao i svakog ljeta, Biševo, Hvar, Brač, rekao je Darko Gavrić, pročelnik Stanice Split.

Idu onuda kuda ljudska noga još nije prošla. Uzimaju u obzir sve moguće pogreške nestale osobe.

- Naše odluke su tako bitne, ovise ljudski životi, a dodatno smo uronjeni u opasnost i donosimo odluke i to je zahtjevna zadaća i mi to dobro radimo jer imamo dobru selekciju i vrhunske ljude, objasnio je Vinko Prizmić iz HGSS-ove Stanice Split.

Na raspolaganju su 24 sata. Obučeni su za sve vrste terena. Dišu kao jedan. Volonteri posebnog duha. Do sada su milijun puta dokazali svoju sposobnost i nesebičnost. Spasiti ljudski život njihova je najveća nagrada.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!