15:50 / 20.10.2020.

Autor: M.M./Hina

KoHOM protiv ideje da obiteljski liječnici traže kontakte pozitivnih

Ilustracija (Dusko Jaramaz/PIXSELL)

Ilustracija (Dusko Jaramaz/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

KoHOM u priopćenju poručuje kako se ne slaže s izjavom Krunoslava Capaka da bi ubuduće obiteljski liječnici uz svoj trebali raditi i posao epidemiologa.
Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) usprotivila se najavi da će preopterećeni obiteljski liječnici ubuduće tražiti kontakte pacijenata pozitivnih na koronavirus.

- COVID-19 - iz minute u minutu    
- Onkološki i kronični bolesnici najviše ispaštaju    

KoHOM u priopćenju poručuje kako se ne slaže s izjavom ravnatelja HZJZ Krunoslava Capaka da bi ubuduće obiteljski liječnici uz svoj trebali raditi i posao epidemiologa, odnosno loviti kontakte osoba pozitivnih na koronavirus.

Obiteljski su liječnici već preuzeli veliki posao HZJZ-a, odnosno kompletno cijepljenje protiv gripe, i time olakšali situaciju kolegama epidemiolozima, ističe KoHOM.

Podsjećaju da obiteljski liječnici dežuraju u tzv. Covid ambulantama, gdje uzimaju uzorke suspektnima, organiziraju sanitetski prijevoz bolesnika, organiziraju i dogovaraju testiranja, javljaju rezultate testiranja, obavljaju redovne kućne posjete, izdaju propusnice, ispričnice i sl, a u Hrvatskoj ih je ionako premalo.

- Upozoravamo kolege Capaka i Beroša da dolaskom globalne pandemije nisu nestale teške, kronične i druge bolesti. Naši pacijenti i dalje obolijevaju, imaju potrebu za liječenjem i obiteljskim doktorom. Dolaskom pandemije nije prestala obveza obiteljskih liječnika da odlaze u kućne posjete teško pokretnim, teško bolesnim ili starijim pacijentima, stoji u priopćenju.

- Kad bi obiteljski liječnik morao loviti kontakte samo jednog pozitivnog pacijenta, u idealnim bi uvjetima na telefoniranje i administraciju izgubio najmanje sat vremena, za dva pozitivna pacijenta minimalno dva sata itd. To vrijeme morao bi oduzeti od vremena za svoje bolesne pacijente. Hoćete li vi, gospodo Beroš i Capak, preuzeti odgovornost za njih i objasniti im zbog čega ih njihov izabrani doktor ne može primiti, pita KoHOM.

KoHOM obiteljskim liječnicima preporuča da do eventualnih novih uputa Ministarstva zdravstva, u kojima bi uz nove zadatke moralo biti jasno i precizno navedeno kako i kada će obiteljski liječnici skrbiti o ostalim problemima svojih pacijenata, dosljedno slijede pravila struke i usredotoče se na sigurnost pacijenata i zdravstvenog osoblja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!