20:24 / 12.02.2019.

Autor: D.M./HRT

Kohorst o F-16: SAD čeka odluku Vlade RH i spreman je iznijeti novu ponudu

-

-

Foto: - / -

Dodao je kako su spremni iznijeti novu ponudu, ali to ne bi bila ponuda SAD-a nego bi nove zrakoplove ponudio Lockheed Martin.
- SAD čeka da hrvatska Vlada donese odluku, i spreman je poduprijeti Hrvatsku u idućim potezima vezano za borbene zrakoplove. Svakako smo spremni iznijeti novu ponudu ako se to od nas zatraži. Također smo spremni pomoći i oko ponuda drugih država, izjavio je veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država u Hrvatskoj Robert Kohorst u HTV-ovoj emisiji 'U svom filmu'.

Dodao je kako to ne bi bila ponuda SAD-a nego bi nove zrakoplove ponudio Lockheed Martin. Naglasio je kako je Hrvatska partner i saveznik SAD-u te kako manje nesuglasice nisu bitno utjecale na taj odnos. Obje su zemlje i veliki saveznici Izraela.

- Što se tiče zrakoplova F-16, američka vlada je od početka postavila određene uvjete koje je trebalo ispuniti kako bi odobrila transfer. O tim smo uvjetima obavijestili i Kongres, koji je na kraju odobrio prodaju izraelskih zrakoplova Hrvatskoj. Nažalost, neki od tih uvjeta nisu bili prihvatljivi izraelskoj vladi te prodaja nije realizirana, objasnio je.

- Krstičević: Čekamo ponudu SAD-a koja se ne može odbiti
- Zubak: Alternativa su Amerikanci, treba kupiti nove F-16
- Je li Hrvatska u priči oko F-16 izigrana?

- Nije uvijek važna kratkoročna profitabilnost - LNG terminal nudi dugoročnu sigurnost opskrbe plinom i diverzifikaciju koja će na kraju rezultirati optimalnom cijenom plina, smatra Khorst. Govoreći o utjecaju Rusije, kazao je kako se nada da kroz biznis i Agrokor neće promicati političke ciljeve. Želi da taj projekt ima uspjeha, radi uspjeha hrvatskog gospodarstva. Širenje ruskog utjecaja SAD-u ne smeta, smeta nam kad Rusija krši standarde, primjerice okupacijom Krima, dodao je.

U emisiji Tončice Čeljuske američki veleposlanik otkrio je i zašto je izabrao baš našu zemlju za svoje prvo diplomatsko odredište i kako nakon godinu dana mandata vidi strateško partnerstvo s Hrvatskom. Usporedio je Hrvatsku i Kaliforniju.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!