16:35 / 19.02.2019.

Autor: P.F./Hina

Kohorst: ZDS-u nema mjesta u javnom diskursu

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Iako sve zemlje trebaju štititi slobodu govora i političkog izražavanja, postoje neki izrazi kojima nema mjesta u modernom društvu, napisao je američki ambasador u RH na Twitteru.
Američki veleposlanik u Hrvatskoj Robert Kohorst pozdravio je priznanje  predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović da je pogriješila kada je ustaški pozdrav "Za dom spremni" proglasila starohrvatskim i poručio da, slobodi govora unatoč, postoje izrazi kojima nema mjesta u modernom društvu. 

- Iako sve zemlje trebaju štititi slobodu govora i političkog izražavanja, postoje neki izrazi kojima nema mjesta u modernom društvu, napisao je ambasador na Twitteru.


- Pozdravljamo nedavnu izjavu predsjednice Grabar-Kitarović o korištenju govora koji unosi razdor u Hrvatskoj, napisao je, stavivši link na njezinu subotnju izjavu kojom priznala da je pogriješila kada je za pozdrav "Za dom spremni" ustvrdila da je povijesni hrvatski pozdrav.

"Za dom spremni" ustaška je krilatica koja nema utemeljenja u hrvatskoj povijesti. 

- Prihvaćam činjenicu koju su rekli povjesničari, da to nije povijesni hrvatski pozdrav. Međutim, poenta te izjave nije bila na tom dijelu rečenice, nego da je on kompromitiran i neprihvatljiv i tu je poanta i na to se treba usredotočiti, poručila je predsjednica, rekavši da pogriješila zato što je povjerovala nekomu od svojih savjetnika. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!