07:18 / 16.01.2020.

Autor: HRT

Koji su uzroci onečišćenja zraka u Zagrebu?

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

"U mreži Prvog" gostovali su Ivana Hrga, voditeljica Odjela za životni i radni okoliš Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar", Mirela Mihić Muha, nezavisna vijećnica Gradske četvrti Novi Zagreb - Istok, te Mario Stipetić i Nina Zovko iz Službe za zaštitu zraka u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike.
Koji su uzroci onečišćenja zraka u Novom Zagrebu? Trebaju li građani strahovati za zdravlje? Koje su preporuke za stanovništvo na snazi zbog loše kakvoće zraka?

O tome su "U mreži Prvog" govorili Ivana Hrga, voditeljica Odjela za životni i radni okoliš Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar", Mirela Mihić Muha, nezavisna vijećnica Gradske četvrti Novi Zagreb - Istok, te Mario Stipetić i Nina Zovko iz Službe za zaštitu zraka u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike.

- Ured: Stanje kvalitete zraka u Zagrebu ne upućuje na onečišćenje
- Zagreb: Onečišćenje zraka, pogotovo u Dugavama

U uvodnom dijelu Zovko je govorila o razini onečišćenja u Zagrebu, rekla je da u Dugavama razina 100 mikrograma/m3. Napomenula je da u Zagrebu, osim emisija, onečišćenju najviše pridonose cestovni promet i izgaranje biomase u malim kućnim ložištima. Dodala je kako je za Zagreb specifična temperaturna inverzija, ona se javlja tijekom noćnom hlađenja, a rezultira time da je hladni zrak gušći i on se nalazi ispod toplog, rjeđeg zraka i tako je onemogućeno strujanje zraka, a to onečišćenje, umjesto da se rasprši u zraku, zadržava se na razini zemlje i tada prelazi granično onečišćenje.

Zovko: U Dugavama nije alarmantno stanje

Zovko smatra da u Dugavama nije bilo alarmantno stanje, ali onečišćenje je zabilježeno. Pojašnjava da je onečišćenje počelo 11. siječnja, tada je bila niska temperatura i niska magla, što je pridonijelo situaciji onečišćenja. Zovko kaže da su skoro svake zime, kada se spusti magla i nema strujanja zraka, vrijednosti povišene.


Hrga: Preporuke su preventivne

Što se tiče preporuka Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar", Hrga je rekla da su one preventivne i sadrže općenite stvari - da ljudi prilagode svoje dnevne aktivnosti trenutačnoj situaciji i da izbjegavaju dugotrajan, intenzivan boravak na otvorenom prostoru. Pojasnila je kako takve preporuke daju i u vrijeme visokih UV vrijednosti, visokih temperatura, niskih temperatura ili kada je peludna sezona. Rekla je kako nema nikakve alarmantnosti i iznenađena je da je ispalo kako je situacija zabrinjavajuća. Savjetuje građanima da više koriste gradski prijevoz.


Mihić Muha: Situacija u Dugavma dugi niz godina je katastrofalna

Mihić Muha je rekla da je u Dugavama situacija već dugi niz godina katastrofalna. Kaže kako mi sada govorimo o česticama jer su sada aktualne, no onečišćenje nije počelo 11. siječnja, već 1. siječnja u 3 ujutro kada nema prometa ni toliko loženja. Budući da je pročitala kako se savjetuje ograničen boravak na otvorenom, očekivala je da o tome budu obaviještene škole, vrtići, starački dom. Dodala je da je tražila hitnu sjednicu radne skupine za praćenje kakvoće zraka, koja se nije sastala od prošlog ljeta.


Stipetić: Znatna prekoračenja lebdećih čestica u cijeloj kontitentalnoj Hrvatskoj

Stipetić je govorio o praćenju kvalitete zraka u Hrvatskoj, kaže da ima 25 mjernih postaja koje su smještene u 5 zona i 4 aglomeracije. Rekao je da cijela kontinentalna Hrvatska bilježi znatna prekoračenja lebdećih čestica, što je normalna pojava u zimskim mjesecima, a riječ je o posljedici, uz prometno opterećenje, nepotpunog  sagorijevanja u malim kućnim ložištima. Pojasnio je da se uz Dugave nalazi odlagalište otpada Jakuševac koje nema razgranati sustav centraliziranog grijanja, što bi, među ostalim, mogao biti uzrok tolikog onečišćenja.

Na pitanje koliko su opasne lebdeće čestice, Zovko je pojasnila da razlikujemo dvije vrste, one sitnije se dulje zadržavaju u zraku i dulje ulaze u dišni sustav. Stipetić je rekao da je grad Zagreb izradio akcijski plan koji sadržava cijeli niz mjera i grad mora sam pratiti kakva je situacija i da li te mjere rezulatiraju smanjenjem onečišćenja zraka.


Ekokarta grada Zagreba

Hrga je govorila o ekokarti grada Zagreba, cilj je, na jednome mjestu spojiti  sve okolišno motrenje kako bi informacije bile dostupne svima. Dodala je da se ekokarta nadograđuje. Zovko je rekla da je Zavod razvio portal o kvaliteti zraka u RH i preuzet je europski indeks kvalitete zraka koji omogućuje njegovo bolje razumijevanje. Kaže da onečišćenje ovisi i o vremenskim uvjetima, godišnjem dobu, topografiji terena, puhanju vjetra - niz je faktora koji utječu na onečišćenje, uz izvor emisije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!