Kolarić: Da je obnova nakon potresa bila prioritet, napravilo bi se više

17.01.2023.

08:56

Autor: Studio 4/HRT/IMS

Branko Kolarić

Branko Kolarić

Foto: HTV / HRT

Sve je spremno za potpisivanje konačnog dogovora o suradnji zagrebačkog SDP-a i platforme Možemo! na razini Grada Zagreba. Nagađa se da će službeno biti potpisan uoči sjednice zagrebačke Gradske skupštine, no još se ne znaju detalji tog političkog saveza. 

V.d. predsjednika zagrebačkog SDP-a dr. Branko Kolarić u emisiji "Studio 4" rekao je da su pregovori u visokoj fazi i kako vjeruje da se sve može završiti u sljedećih desetak dana.

- Napisat ćemo na kojim ćemo projektima raditi. Dok nije bilo sporazuma, dogovarali smo se od skupštine do skupštine, SDP je bio u skupštinskoj većini, ali sad ćemo imati plan do kraja mandata, objasnio je.

Kolarić nije htio otkriti detalje sporazuma, dodajući da želi sve najprije dogovoriti unutar stranaka.

- Ključne probleme vidimo u području prometa, od konkretnih stvari do dugoročne vizije kako grad treba izgledati, drugo je urbano planiranje - kad se grade kvartovi i nove stambene površine, da imaju prateću infrastrukturu, treće priuštivo stanovanje, da se mladim ljudima pruži mogućnost da lakše riješe stambeno pitanje, bolnica južno od Save nešto je što će SDP sigurno gurati, naveo je Kolarić.

Kolarić je rekao da će dobra suradnja zagrebačkog SDP-a i Možemo! sigurno omogućiti i nešto slično na nacionalnoj razini.

Izabrani su novi ministri u Vladi, no Kolarić je istaknuo kako, s obzirom na dosadašnje iskustvo, ne očekuje da će se zbog toga obnova nakon potresa ubrzati.

- Ja bih zaista volio da se to dogodi, ali od potresa je prošlo dovoljno dugo i nemamo nikakvih rezultata. Da je prioritet, nešto bi se više napravilo, očito to do sada nije bio prioritet, rekao je.

Novi ministar graditeljstva Branko Bačić obnovu planira ubrzati pojednostavnjenjem administracije koja je dosad kočila obnovu.

- To doista ne mogu prihvatiti. Imamo Zakon o obnovi koji je već godinu i pol na snazi, kojim se to trebalo riješiti. Sad nakon dvije godine kažemo imamo previše administracije. Meni je to znak da se nije ozbiljno rješavalo. Naravno da ima previše administrativnih priprema, to je zaista loša stvar u državi. Ljudi koji su izgubili dom očekuju nešto, a već dvije godine ništa se ne događa. To je katastrofa, upozorio je.

Cijelo gostovanje pogledajte u nastavku:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!