08:57 / 10.08.2018.

Autor: HRT

Koliko nam se članstvo u EU-u do sada isplatilo?

Foto: HRT

Foto: HRT

Foto: - / HRT

Hrvatska je ove godine obilježila petu godinu članstva u Europskoj Uniji. Koliko nam se članstvo do sada isplatilo?
Hrvatska je ove godine obilježila petu godinu članstva u Europskoj Uniji.  Koliko nam se članstvo do sada isplatilo i što možemo očekivati od našeg predsjedanja Unijom 2020., komentirala je za emisiju "Dobro jutro, Hrvatska" državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Andreja Metelko-Zgombić.

"Hrvatska poljoprivreda je profitirala ulaskom u EU, a tek će profitirati u godinama koje dolaze", naglašava prije svega. "Najmlađa smo članica i imali smo najmanje mogućnosti koristiti EU fondove, za razliku od drugih članica koje ih godinama imaju na raspolaganju teimaju razvijen know how, ali bez obzira na to - ipak smo puno napravili" rekla je.

"Mnogi su projekti u tijeku, priprema se dokumentacija", najavljuje."Naši poljoprivrednici moraju shvatiti da je ekološka proizvodnja budućnost, što je prednost koji Hrvatska tek može dodatno razviti", rekla je.

"Ulaskom u EU mi smo se našli na jednom otvorenom tržištu i svakoj državi je trebalo određeno vrijeme da se posloži, da vidi na koji način može koristiti sve te mehanizme koji svakoj državi članici stoje na raspolaganju, a Hrvatska je na dobrom putu" - tvrdi državna tajnica.

Koliko se glas naših europarlamentarca čuje u EU parlamentu? Koliko mi možemo nešto napraviti? "Svakako se čuje, imamo 11 zastupnika", kaže dravna tajnica i dodaje: "Nakon odlaska Velike Britanije iz EU razmatra se da Hrvatska dobije još jednog zastupnika."

Uskoro će Hrvatska predsjedati Unijom, a pripreme su već u tijeku. "To će biti najzahtjevniji projekt i prigoda da pokažemo što možemo, kakvi jesmo i možemo biti", rekla je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!