Tabain: Omikron BA.2 brže se širi među necijepljenima, potvrđen šesti slučaj

01.02.2022.

19:20

Autor: Margareta Jozinović Vuković/Dnevnik/HRT

Irena Tabain

Irena Tabain

Foto: Dnevnik / HRT

Danas imamo gotovo 2 tisuće manje nego prošlog utorka. Malo više od 2 tisuće pacijenata na bolničkom je liječenju, od kojih 183 na respiratoru. Preminulo je 66 osoba.  Irena Tabain, voditeljica Odjela za izravnu virološku dijagnostiku HZJZ-a potvrdila je u Dnevniku HTV-a da je ovog tjedna potvrđen još jedan slučaj zaraze novom podvrstom omikrona. Što nam ona donosi?


- Da je u cirkulaciji novi podsoj omikrona imali smo indicije još prije dva tjedna. I to je taj prvi slučaj iz Zagreba. Prošli tjedan potvrđeno je pet slučajeva i ovaj tjedan svega jedan slučaj, kazala je Irena Tabain

Na pitanje kako varijanta BA.2 ponaša, kazala je kako istraživanja pokazuju da je više zarazan, a da je klinička slika slična slici kod zaraze BA.1 varijantom. 

- Ono što je drugačije u odnosu na BA.1, prema podacima iz Danske gdje je BA.2 prisutan oko 70 posto - jest da se nova varijanta bolje širi među necijepljenom populacijom. Takva razlika kod prve varijante nije bila primijećena, ustvrdila je.

- Teško je reći da smo pri kraju pandemije, ali treba se nadati. Činjenica je da kad se omikron pojavio - vrlo se brzo mijenjao. RNA virusi su skloni mutacijama. Postoji mogućnost da se javi potpuno nova varijanta, zato je važno da se pridržavamo mjera i sekvenciramo što veći broj uzoraka. Oni se trenutno šalju u Njemačku, ali se nadamo da ćemo uskoro i sami sekvencirati. Tjedno se sekvencira oko 2000 uzoraka, jedino tako možemo biti sigurni da ćemo uhvatiti novu varijantu ako se pojavi, zaključila je Tabain.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!