Komemoracija na Golom otoku

23.08.2018.

19:08

Autor: D.S./I.H./HRT

default error photo
Od 1949. do 1988. kroz kaznionice na Golom otoku i Svetom Grguru prošlo je više od 16.000 političkih zatvorenika, od kojih je petstotinjak ondje i umrlo.
Središnje obilježavanje Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima bilo je na Golom otoku i Svetom Grguru.

Od 1949. do 1988. kroz kaznionice na Golom otoku i Svetom Grguru prošlo je više od 16.000 političkih zatvorenika, od kojih je petstotinjak ondje i umrlo. Sjećanja na sustavno uništavanje života do danas ne blijede. Ljude se tu ubijalo više psihički nego tjelesno.

U početku informbiroovci, a zatim i drugi koji su iz nekog razloga smetali bivšem režimu na Golom su otoku bili sustavno mučeni i ponižavani.

Goli otok trebao bi biti trajna inspiracija za ostvarenje prava pojedinca, za širenje demokratskih sloboda i istine jer bez demokracije, i istina je trajno izgubljena, poručeno je s komemoracije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!