Nova gradonačelnica Petrinje najavila prve poteze

11:01 / 03.06.2021.

Autor: Studio 4/HRT/D.D.

Komes: Netransparentnost i manjak komunikacije pridonijeli lošoj slici Petrinje

Komes: Netransparentnost i manjak komunikacije pridonijeli lošoj slici Petrinje

Foto: Studio 4 / HRT

Loše strane bivše vlasti, netransparentnost, manjak komunikacije s građanima, vladom i donatorima nakon potresa su naročito pridonijele lošoj slici grada Petrinje, izjavila je Magdalena Komes, izabrana gradonačelnica Petrinje za HTV-ov Studio 4 i komentirala očekivanja nakon preuzimanja vlasti.

Petrinja nakon lokalnih izbora dobiva novu vlast, umjesto dosadašnjeg gradonačelnika Darinka Dumbovića Petrinju će četiri godine voditi HDZ-ova Magdalena Komes.

- Krenuli smo pozitivno  u kampanju s jasnim konkretnim programom i dobrim timom novih, mladih ljudi i stručnjacima i vjerujem da je to dobrim dijelom doprinijelo ovoj veličanstvenoj pobjedi, kaže Komes.

- S druge strane bile su loše strane sada već bivše vlasti, netransparentnost, manjak komunikacije s građanima, manjak komunikacije s vladom i donatorima. Situacija nakon potresa je naročito pridonijela lošoj slici grada Petrinje, dodala je.

Na pitanje jesu li nakon razornog potresa građani podržali HDZ, nju, i vladu vjerujući da je to jedino jamstvo kako se obnova ne bi usporila, Komes je odgovorila kako ne misli da se nužno radi o HDZ već o netransparentnosti prijašnje vlade. 

- Gradonačelnik je imao na raspolaganju sva moguća sredstva i ljude nakon potresa. Svi su uvidjeli da se dogodila jako velika katastrofa širokih razmjera koja je nadišla kapacitete i lokalne i regionalne jedinice i shvatili su da nam je potrebna velika pomoć. Bili su na terenu, dolazili su gotovo svakodnevno u Petrinju, bivši gradonačelnik to nije znao iskoristiti, a vladi je trebala jasna komunikacija, objašnjava Magdalena Komes.

- Što se tiče financija svakako ima upitnika zbog netransparentnosti. Ja sam bila gradska vijećnica u proteklom mandatu, neprestano smo apelirali na transparentnost što se tiče donacija u financijskom smislu, ne samo nakon potresa nego i prije, no nismo ju dobivali, kazala je.

- Jedan od prvih poteza koji ćemo napraviti je otvaranje gradske uprave prema građanima, sudjelovanje građana u svemu što ćemo odlučivati, implementacija aplikacija po uzoru na grad Bjelovar, transparentnošću ćemo riješiti veliki dio problema, rekla je Magdalena Komes, izabrana gradonačelnica Petrinje.

Komes je komentirala veliki priljev sredstava iz EU fondova za vrijeme prošle vlade i čestitala svima koji su sudjelovali u projektima, ali je naglasila kako je dio tog novca očito otišao u krive smjerove budući da su mnogi od njih ostali nedovršeni.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!