19:39 / 02.06.2021.

Autor: Marko Percan/Dnevnik/IMS/HRT/S.M.

Ferić traži prebrojavanje glasova u cijeloj Istri

Danijel Ferić u Dnevniku HTV-a

Danijel Ferić u Dnevniku HTV-a

Foto: Dnevnik/HRT / HTV

Danijel Ferić, SDP-ov kandidat za istarskog župana, koji je izgubio u drugom krugu izbora od IDS-ovog Borisa Miletića za 54 glasa, tražio je prebrojavanje glasova. Nakon kontrole glasačkih listića u 11 gradova i općina ustanovili smo 40-ak nepravilnosti, pa tražimo prebrojavanje glasova u cijeloj Istri, kazao je Ferić za središnji Dnevnik HTV-a. U posljednjih 48 sati, nakon prebrojanih glasova, razlika od 54 glasa smanjena je na 13 glasova.  

- Uputili smo prigovor Državnom izbornom povjerenstvu koje je to dužno riješiti u roku od 48 sati. S obzirom na veliki broj nevažećih listića na moju štetu tražimo da nam se omogući prebrojavanja glasova u cijeloj Istri, rekao je Danijel Ferić.

Pronađeni su listići na kojima je zaokružen Danijel Ferić, ali je istodobno i pošaran. Označen je kao nevažeći, ali Ferić smatra da takve listiće treba priznati.

- To ne smatram ja, već Ustavni sud. Postoji sudska praksa. Ustavni sud tvrdi da je pravovaljan svaki glasački listić na kojemu se nedvojbeno vidi volja birača. Dakle, ako je na glasačkom listiću zaokružen moj redni broj, a poslije došaran, znači glasački listić je pravovaljan, kazao je. 

- Druga najčešća nepravilnost sastojala se u činjenici da glasački listići, koji su bili za mene, našli su se u kupu listića moga protukandidata, dodao je Ferić. 

Na pitanje kako komentira izjavu Borisa Miletića da Ferić ovim postupcima vrši pritisak na izborna tijela, odgovorio je da mu to zvuči licemjerno. 

- Upravo je gospodin Miletić zatražio istu stvar i obavio kontrolu u onim sredinama gdje SDP obnaša vlast, poput Fažane i Umaga. To je moje i njegovo ustavom zajamčeno pravo i mi naravno koristimo sve pravne lijekove s obzirom da se radi o razlici od svega 0,1% na uzorku od 55.000 glasova, istaknuo je.

Odgovarajući na pitanje nada li se da će ipak postati novi župan Istarske županije nakon provjere glasova, kazao je: 

- Naša je pobjeda u svakom slučaju, bila ona moralna ili stvarna. Osjećamo se kao pobjednici. Izvrsni rezultat u Istri smo ostvarili. Imamo povjerenje u Državno izborno povjerenstvo. Najbitnije od svega je da volja građana bude iskazana, a da se ne vuku repovi do idućih izbora, istaknuo je Ferić. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!