Komora pozvala medije i građane da ne napadaju liječnike nakon Matijanićeve smrti

12.08.2022.

17:15

Autor: T.V./HRT/Hina

liječnici

liječnici

Foto: Ilustracija / HRT

Hrvatska liječnička komora pozvala je u petak medije i građane da ne generaliziraju moguće propuste u zbrinjavanju umrlog novinara Vladimira Matijanića, te agresivno ne optužuju liječnike i medicinske sestre koji velikom većinom odgovorno obavljaju svoj posao.

Razumijemo zabrinutost i ljutnju hrvatskih građana zbog ove smrti, no poticanje mržnje i bijesa na liječnike i druge zdravstvene djelatnike može donijeti isključivo loše posljedice cijelom našem društvu, ističe u priopćenju HLK, reagirajući na veliki interes javnosti o okolnostima smrti Vladimira Matijanića koji je 5. kolovoza u Splitu umro od posljedica covida.

Njegova partnerica Andrea Topić objavila je da mu liječnici u splitskoj bolnici i hitna pomoć nisu željeli pomoći iako je imao niz komorbiditeta te je pokrenuta istraga kako bi se rasvijetlile okolnosti smrti.

Liječnička komora napominje da je i ona zakonski obavezna ispitati stručne odluke liječnika te je već pokrenula postupke radi utvrđivanja svih relevantnih okolnosti i činjenica vezanih uz Matijanićevu smrt.

Liječnici svakodnevno odgovorno obavljaju svoj posao, sustav nije dobro organiziran

Komora je pozvala sve liječnike da u javnom nastupu vode obzira o etičkim principima, poštovanju pacijenta i zaštiti njegove privatnosti i digniteta, kao i da se suzdrže od iznošenja neprovjerenih informacija, mišljenja temeljenih na nepotpunim činjenicama i komentara nedostojnih liječničke profesije.

Ta strukovna organizacija ponavlja da najveći broj hrvatskih liječnika svakodnevno odgovorno obavlja svoj poziv, no sustav nije dobro organiziran.

- Hrvatsko zdravstvo nije učinkovito organizirano, financije su nedovoljne, upravljački je nezadovoljavajuće, infrastrukturno zastarjelo, a kadrovski deficit liječnika i medicinskih sestara je ogroman, kažu u priopćenju.

Navode i da godinama upozoravaju na kontinuirano smanjivanje dostupnosti i kvalitete zdravstvene zaštite predlažući rješenja. Međutim, izostaje sustavna reakcija Ministarstva zdravstva i državne administracije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!