Komunalni redari ne smiju pretraživati otpad

13.04.2023.

17:47

Autor: Marisabel Majić/Regionalni dnevnik/HRT

Komunalni redari u ophodnji

Komunalni redari u ophodnji

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Djelatnici Čistoće u Zagrebu posljednjih tjedana ne kopaju po kantama i kontejnerima tražeći nepropisno odložen otpad. Inspekcija rada Državnog inspektorata to im je zabranila jer je utvrđeno da otpad istražuju bez zaštitne opreme što se protivi odredbama Zakona o zaštiti na radu.

Pavao Barbarić u Čistoći radi već 7 godina. On je prijavio inspekciji rada da njegovi kolege nemaju adekvatnu opremu za rad.

- Nije napravljena ni procjena rizika za takav posao. Postavio sam upit što da se netko poreže na staklo ili se ubode na iglu. Tko će biti odgovoran za to što se dogodilo, kaže Pavao Barbarić, sindikalni povjernik i radnik Čistoće.

Inspekcija je obustavila rad komunalnih redara koju su utvrđivali je li otpad propisno odložen, a zbog počinjenog prekršaja poslodavac je dobio novčanu kaznu.

- Mi sad ne znamo kolika je točno ta novčana kazna, ali po zakonu kazna je pravnu osobu 30 tisuća kuna, za odgovornu osobu 6 tisuća kuna, za neposredno odgovornu osobu - na licu mjesta je 11 tisuća kuna. Ako govorimo o maksimalno izrečenoj novčanoj kazni ona je oko 42 tisuće kuna. To je bespotrebno bacanje novaca zbog jedne stvari koju mi smatramo brzopletošću, kaže glavni tajnik Novog sindikata Tomislav Kiš.

Radno mjesto bez opisa posla


U Čistoći takvo radno mjesto nije postojalo. U novoj sistematizaciji dodano je radno mjesto ophodara, ali za njega ne postoji opis posla, a nisu navedeni ni uvjeti, ni koja je zaštitna oprema potrebna.

Kiš naglašava kako radnici moraju biti obučeni za takav posao - moraju proći tečaj sigurnosti na radu, moraju biti upućeni sa mogućnostima, pravilima i protokolima, čega nema.

A kako bi se svi ti uvjeti osigurali, trebat će najmanje mjesec dana.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!